RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Billig strøm i vente

Sist oppdatert:
Den regnfulle sommeren sikrer lave strømpriser til høsten.
Av: Henning Aarset

I august lå strømprisene i snitt på rundt 16,5 euro per megawatt time på strømbørsen Nordpool. Sammenlignet med samme periode i fjor er dette et fall på hele 75 prosent.

Høye strømpriser regnet bort

- Det er først og fremst den dårlige sommeren med mye nedbør som er skyld i dette. I samme periode i fjor var det varmt og tørt, i år er det kaldt og bløtt, sier kraftanalytiker Magnus Smistad fra Bergen Energi til NA24.

Han tviler på at fjorårets strømkrise kommer tilbake med det første.

- Nå ser det veldig bra ut. Vi har greie vannmagasiner i Sør-Norge, en veldig lav spotpris og ingen tegn til høye priser. Om dette fortsetter ser vi ingen tegn til reprise fra i fjor, sier Smistad.

Også Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) tror på en normal høst dersom været holder.

- Vi har et helt annet utgangspunkt i år enn i fjor. Høye magasiner gir et godt utgangspunkt for vinteren, sier Avdelingsdirektør i NVE Marit Lundteigen Fossdal til NA24.

CO2 påvirker

Hun tror ikke det er stor fare for at vi vil oppleve fjorårets såkalte strømkrise igjen, men forventer at prisene på CO2 vil øke noe etter nyttår på grunn av endringene i Kyoto-avtalen fra nyttår.

- Dette vil kunne øke CO2-prisene noe. Dette vil i så fall slå ut på prisene i det europeiske markedet, og derfor også det norske, sier Fossdal.

Men foreløpig er det er ikke bare Norge som kan prise seg lykkelig for lave strømpriser. Også resten av Europa har sluppet unna hetebølgene som ble spådd på forsommeren. Dermed slapp man unna høyt forbruk av strøm til kjøleanlegg som historisk sett har trukket prisene oppover.

I Norge er det er spesielt Sør-Norge som har trukket ned prisene på sommerstrømmen.

Her har spotprissnittet i august ligget på 5,36 euro per megawatt time, til sammenligning lå spotprisen på 66,7 euro samme periode i fjor. Det er et fall på rundt 90 prosent.

Økende priser i Sør-Norge

Børsprisen på elektrisk kraft i Sør-Norge mer enn tredoblet seg fra uke 34 til uke 35, viser tall fra NVE.

Mindre tilsig de siste ukene og økt forbruk er hovedårsakene til prisøkningen. Fortsatt er kraftprisen i dette området betydelig lavere enn i resten av Norden.

Gjennomsnittsprisen i Sør-Norge var 9,2 øre/kWh i forrige uke. Det er 50 øre lavere enn i tilsvarende uke i fjor. Prisen i Midt- og Nord-Norge var henholdsvis 21,6 og 21,4 øre/kWh i forrige uke. Også i disse områdene har prisen vært lavere enn i resten av Norden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere