RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: MIGUEL ROJO (AFP/Scanpix)

Billigere å ringe fra i dag

Sist oppdatert:
I dag ble det enda billigere å bruke mobilen på ferie.

Mobiloperatører i Europa får ikke lenger ta betalt for hvert påbegynte ringeminutt. Fra og med 1. april skal samtaler til og fra utlandet takseres per sekund.

Dermed blir det billigere å ringe, både fra og i utlandet. Samtidig innføres en makspris på å sende SMS på 1 krone og 19 øre. Det melder Post- og teletilsynet (PT).

Kan takke EUs forbrukermyndigheter
Det er EU som har fastsatt de nye reglene. På grunn av EØS-avtalen kommer dette også norske forbrukere til gode når de er på reise i Europa.

- Det er et viktig prinsipp at forbrukerne bare skal betale for den tiden de faktisk snakker. Dette har norske myndigheter kjempet for en god stund, sier informasjonsdirektør Elisabeth S. Aarsæther i PT.

Sekundtaksering er allerede innført for norske mobiloperatører, så her til lands fører ikke den nye reguleringen til endringer.

Billigere datatrafikk
EU innfører nå også et pristak på datatrafikk. Den blir på 8,68 kroner uten mva. Men dette gjelder bare grossistleddet. PT håper at dette likevel også kommer forbrukerne til gode.

- Vi har en klar forventning om at denne maksprisen kommer forbrukerne kjapt til gode, slik at vi i større grad slipper triste historier om folk på ferie som får seg en meget kostbar overraskelse når de kommer hjem og oppdager hva surfingen har kostet. Det er likevel grunn til å være oppmerksom på at prisene på datatrafikk vil være høyere enn hjemme i Norge, sier Aasæther på nettsidene til PT.

Enda bedre til sommeren
EU gir seg ikke med dette. Fra sommeren trer ennå flere regler i kraft som skal beskytte forbrukerne.

Fra 1. juli 2010 er mobiloperatørene pålagt å varsle kunder på reise i EU/EØS-land når forbruket av datatrafikk når rundt 400 kroner. Når forbruket passerer rundt 500 kroner blir tjenestene brutt dersom kunden ikke eksplisitt velger å fortsette.

Mange vil dermed bli spart for sjokkartede telefonregninger på flere tusen kroner etter å ha surfet på nett via mobilen.

EUs gjeldende makspriser er dermed som følger:
Maksimalpris per minutt for oppringning fra et EU(EØS)-land til et annet: 4,72 kroner (inklusive mva)

Maksimalpris per minutt for mottak av samtale i et EU(EØS)-land: 2,08 kroner (inklusive mva)

Maksimalpris på å sende SMS fra et EU(EØS-land) til et annet: 1, 19 kroner (inklusive mva)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere