RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Billigere barnehage

Sist oppdatert:
Du kan glede deg til billigere barnehageplass neste år. Flere får også plass.

I statsbudsjettet for 2010 foreslår regjeringen en reduksjon i foreldrebetalingen for en barnehageplass.

- Regjeringens mål er at prisen for en barnehageplass skal være så lav at alle som ønsker det, har råd til en barnehageplass av god kvalitet, står det i budsjettet.

Regjeringen skriver at de derfor vil holde maksimalprisen for foreldrebetalingen nominelt uendret inntil prisen er redusert til 1 750 2005-kroner per måned.

- Maksimalprisen for foreldrebetalingen for en heltidsplass i 2010 vil med dette utgjøre 2 330 kroner per måned og 25 630 kroner på årsbasis. Dette tilsvarer en reell reduksjon i foreldrebetalingen på om lag 75 kroner per måned fra 2009 til 2010 for en heltidsplass i barnehage. Regjeringen foreslår å bevilge 203,5 millioner kroner til formålet i 2010, står det videre.

- 5500 flere får plass
Det påpekes at det i budsjettet for 2009 ble innført en rett til barnehageplass for alle barn som har fylt ett år innen utgangen av august det året det blir søkt om plass.

- Ifølge rapportering fra fylkesmennene høsten 2009 har kommunene gitt tilbud om plass til alle barn med rett til barnehageplass, men i fem kommuner må noen av barna vente med oppstart til senere på høsten. Regjeringens mål for 2010 er at alle barn får oppfylt retten til barnehageplass, skriver regjeringen.

I statsbudsjettet for 2010 legges det til rette for etablering av 7200 nye heltidsplasser. Disse skal gi plass til 5500 flere barn i barnehage.

- Det betyr at om lag 277.000 barn vil ha et barnehagetilbud ved utgangen av 2010, står det i budsjettet.

Det foreslås å bevilge 463,5 millioner kroner til utbygging og drift av nye plasser i 2010.

Forsøk med gratis kjernetid
Det settes også av 60 millioner kroner til et forsøk med gratis kjernetid i barnehager neste år.

Forsøket skal gjennomføres i områder med høy andel minoritetsspråklige barn, og er et forsøk som gjennomføres i utvalgte bydeler i Oslo.

- Forsøket har som formål, gjennom økt deltagelse i barnehage, å forberede barna på skolestart, å bidra til sosialiseringen generelt og å bedre norskkunnskapene til minoritetsspråklige barn., står det i statsbudsjettet.

I tillegg til videreføring av forsøket i Oslo, inviteres Drammen kommune og Oslo kommune med områder i indre øst til å delta i en utvidelse av forsøket til treåringer.

Skolen: gratis lekeshjelp
Når det gjelder skolesektoren så foreslår regjeringen å innføre gratis leksehjelp til de yngste elevene.

- Regjeringen foreslår å innføre et 8 timers gratis tilbud om leksehjelp fordelt på 1.-4. trinn. Det foreslås bevilget 178 millioner kroner til dette tiltaket. Ordningen er et tiltak for elever og foreldre som ønsker ekstra støtte i læringen. Det skal være et nært samarbeid mellom leksehjelperne og lærerne, og mål og innhold må avklares og tilpasses den enkelte elev.

Det foreslås også å utvide antall undervisningstimer:

- Regjeringen foreslår å utvide undervisningstimetallet for 1.-7. trinn med én uketime fra og med høsten 2010. Det foreslås bevilget 64 millioner kroner til dette tiltaket. Den ekstra undervisningstimen skal brukes til opplæring i de fagene som skoleeier lokalt best mener vil bidra til å styrke de grunnleggende ferdighetene til elevene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere