RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Billigkunst er millionbutikk

En utstilling som sammenligner Andy Warhol og grafitti-artisten Banksy åpnet i London denne uken.

(SIDE2:) I likhet med mange andre kunstnere ble også Andy Warhol først ordentlig verdsatt etter sin død.

Warhol oppnådde riktignok kultstatus blant sære kunstnere og kulturspirer, men hos vanlige kunstinteresserte og samlere måtte han tåle sterk kritikk for sin særegne pop-art, som ofte ble betraktet som uverdig, eller hos enkelte – som rent søppel.

Bare kopiene blir allemanseie
Onsdag, 20 år etter hans død, oppnår Andy Warhols verk skyhøye priser på kunstauksjoner. Stilen hans har blitt flittig kopiert av andre kunstnere og maleriene hans reprodusert i det uendelige i kommersiell sammenheng.

London-galleriet The Hospital i Covent Garden åpnet denne uken en utstilling med malerier både av Andy Warhol og den engelske grafitti-kunstneren Banksy.

Sistnevnte har i en årrekke prydet Londons gater med spraymaling-stensiler, ofte som direkte kommentarer til samfunnsmessige problemer eller politiske temaer.

Hemmelig identitet
Banksy har gjort et poeng av å holde sin identitet hemmelig, og britisk media har viet mye oppmerksomhet til den mystiske figuren og hans kunstverk, samtidig som de hele tiden har forsøkt å avdekke hans virkelige identitet.

Skuespiller Brad Pitt er en stor fan av Banksys kunst og skal ha uttrykt stor beundring over at kunstneren ønsker å opprettholde anonymiteten rundt sin person i en tid da «alle» vil være berømt.

HANDS UP: Veggmaleri av Banksy som inntil april i år kunne ses på en av Londons undergrunnstasjoner. Til tross for maleriets popularitet, valgte Transport for London å fjerne det etter at det hadde prydet t-baneveggen i flere år, med begrunnelse i at det oppmuntret til sosialt forfall som igjen kunne lede til kriminelle handlinger.
HANDS UP: Veggmaleri av Banksy som inntil april i år kunne ses på en av Londons undergrunnstasjoner. Til tross for maleriets popularitet, valgte Transport for London å fjerne det etter at det hadde prydet t-baneveggen i flere år, med begrunnelse i at det oppmuntret til sosialt forfall som igjen kunne lede til kriminelle handlinger.

Utstilt i Los Angeles
Banksys popularitiet har bare tiltatt, og i løpet av det siste året har han både hatt en stor utsilling i Los Angeles og mottatt prisen for årets største engelske kunstner. Prisen ble for øvrig mottatt av sangeren Mylene Klass på vegne av Banksy, som aldri gjør offentlige opptredener.

Spraymaling til 1.2 millioner
Auksjonshuset Sotheby’s i London kan bekrefte at Banksy selger. Kunstverk som bærer hans signatur har blitt solgt til opptil 102.000 engelske pund (1,2 millioner kroner), og samtlige av hans kunstverk solgt gjennom auksjonshuset har nådd salgspriser langt over prisen først antatt.

Banksy tjener ikke bare penger på at bildene som selges på auksjon, men har også gjort arbeider for Greenpeace og – selv om det ikke er blitt offisielt bekreftet av selskapet selv – Puma.

Utstillingen, som har fått navnet «Warhol vs Banksy» viser over 40 blandet media-arbeider fra de to kunstnerne og holder åpent til 1. September.

Et av Banksys tidligere stunt:

Hvem er kunstneren «Banksy»?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere