*Nettavisen* Nyheter.

Bilprodusent får 9 milliarder i bot

HAR ANSVAR: Amerikanske myndigheter mener at General Motors, her representert ved administrerende direktør Mary Barra, har ansvaret for de mange ulykkene som har skjedd på grunn av defekt tenningslås. Foto: Charlie Riedel (Ap)

Årsaken er salg av en defekt tenningslås.

New York (NTB): Den amerikanske bilprodusenten General Motors må trolig betale en bot på minst 9 milliarder kroner for å ha solgt biler med defekt tenningslås.

GM har tidligere betale store beløp til de etterlatte etter en rekke bilister som har omkommet i ulykker som følge av feilen, som blant annet fikk kollisjonsputer til å svikte.

Nå må bilprodusenten også betale en milliardbot til amerikanske myndigheter for ikke å ha varslet og utbedret feilen tidligere, til tross for at både bileiere og bilforhandlere hadde klaget i årevis.

Ifølge The New York Times har etterforskerne slått fast at feilen har forårsaket minst 104 dødsfall i bilulykker, og GM forhandler nå med det amerikanske justisdepartementet om et forlik.

Forliket vil trolig ende med en rekordbot som blir enda høyere enn de drøyt 9 milliarder kronene Toyota måtte ut med i en tilsvarende sak.

Flere ansatte i GM risikerer også straffeforfølgelse for å ha holdt tilbake informasjon som kunne ha reddet liv.

Bilgiganten har mottatt over 4.000 krav, blant dem nærmere 500 knyttet til dødsulykker, men hevder at det mangler beviser for årsakssammenheng i mange av sakene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.