RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Richardsen, Tor (SCANPIX)

Bilrøyken kan forsvinne

Sist oppdatert:
Forbud mot røyking i biler med barn er ett av tiltakene som kan bli vurdert i Helsedepartementets nye tobakksstrategi.

- Det er helt klart at Norge må gjøre mer for å begrense barns eksponering for passiv røyking, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det er Verdens helseorganisasjon (WHO) enig i. WHO har nylig evaluert den norske innsatsen mot tobakksbruk i befolkningen. Blant anbefalingene etter evalueringen er nettopp at barn må beskyttes bedre mot passiv røyking.

- Vi vet at barn utsettes for passiv røyking mange steder. Vi vurderer hvor mye vi kan gjøre for å begrense at barn eksponeres for passiv røyking uten at vi går over grensene for hvor mye man kan regulere en families atferd, sier Ingebrigtsen.

Forbud mot bilrøyking?
Norske helsemyndigheter skal nå utarbeide en ny nasjonal strategi for tobakksforebygging. Ifølge Ingebrigtsen vil myndighetene i forbindelse med dette arbeidet vurdere tiltak mot røyking i biler hvor barn er til stede. Det kan være at et forbud vil bli diskutert, ifølge statssekretæren.

- Hvis vi spør alle barn i Norge, er jeg ganske sikker på at de vil ønske seg røykfrie biler. Så må vi spørre oss hva vi vil gjøre for å få røykfrie biler. Vi kan vurdere tiltak som holdningsskapende arbeid, informasjonskampanjer og informasjon hos fastlegen. I siste instans kan man vurdere et forbud. Jeg tenker i alle fall at folk vil ha større forståelse for en lovregulering i forhold til å røyke i en bil der det sitter barn enn om vi begynte med lovreguleringer i hjemmene til folk, sier Ingebrigtsen.

- Når det gjelder forslag om å forby røyking i hjemmene der barn oppholder seg, ser jeg det som helt uaktuelt. Det får preg av et moralpoliti, legger Ingebrigtsen til.

Følge opp gravide
Departementet vil også vurdere å finansiere massemediekampanjer hvor foreldrene informeres om skadevirkninger av passiv røyking. Også dette etter anbefaling fra WHO, som har påpekt at Norge har sluttet å bruke massemediekampanjer i kampen mot tobakken.

Ingebrigtsen peker også på at helsestasjonene mer aktivt må følge opp gravide i forhold til røyking ved at alle gravide rutinemessig blir spurt om de røyker og eventuelt blir anbefalt å slutte.

- Gravide må få hjelp til røykeavvenning i form av veiledning og legemidler, sier Ingebrigtsen, som viser til at tallet på gravide som røyker fortsatt er omkring 10 prosent.

- Her må vi forsterke innsatsen, påpeker Ingebrigtsen.

Den nye tobakksstrategien skal være klar i løpet av året. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere