RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bilspillenes nye stjerne

Sist oppdatert:
«Forza Motorsport 3» til Xbox 360 er det beste bilspillet til konsoll noensinne.

Bilspillserien «Forza Motorsport» er Microsofts konkurrent til Sonys legendariske «Gran Turismo». Dessverre nådde ikke de to første spillene helt opp til japanske Polyphony Digitals Playstation-eksklusive mesterverk, men med spill nummer tre har alt gått veien.

Stor enspillermodus

«Forza Motorsport 3» er det mest komplette, lekre og innholdsrike bilspillet jeg noensinne har spilt på konsoll. For dem som spiller alene byr spillet på en stor, variert og avhengighetsdannende karrieremodus hvor du alltid har et par turneringer å velge mellom.

Som vanlig begynner du på bunn og «Forza 3» er såpass dyktig med belønningene at jeg ikke klarte å gi meg. I tillegg til at jeg hele tiden tjente penger og kom nærmere drømmebilene, fikk jeg servert den ene strålende bilen etter den andre etter hvert som jeg steg i gradene.

Glimrende på nett

Liker du best å spille med andre, har også «Forza 3» mye å by på. Akkurat som i forgjengeren kan du pille, stille og male de mange bilene akkurat som du vil, og så selge dem eller kjøpe andres på Live. Enkelte er utrolig imponerende og det er kult å kjøre rundt i en bil som det bare finnes en av.

I tillegg kan du, som forventet, konkurrere online i en rekke forskjellige typer løp. Nå kan du også lage egne moduser, noe som åpner for en rekke kreative og artige varianter. Jeg har allerede vært borti et par som garantert kommer til å bli kjempepopulære.

Utfordrende, tilfredsstillende og intenst

Bilutvalget er som forventet enormt, over 400 stykker fra over 50 merker, og kjøringen ligger nærmere virkeligheten enn i noe annet konsollbilspill. Med alle hjelpemidler slått av er «Forza Motorsport 3» et enormt utfordrende, tilfredsstillende og intenst spill som krever din fulle og hele oppmerksomhet. En eneste glipp er alt som skal til før ting går skeis.

Du må virkelig slåss med kreftene som river i bilen din og, i hvert fall hvis du spiller alene, de meget gode og aggressive datamotstanderne. Konkurrentene lar deg aldri være i fred, er et mareritt å komme forbi og gjør det de kan for å presse deg.

Passer for alle

Heldigvis lar utviklerne hos Turn 10 deg bestemme vanskelighetsgraden helt selv, det finnes knapt den ting du ikke får slå av eller på. Underveis i et løpt kan du også, akkurat som i for eksempel «Race Driver: Grid», spole tiden tilbake og fortsetter der ifra.

«Forza Motorsport 3» passer med andre ord for alle, og du føler deg stoltere og stoltere etter hvert som støttehjulene forsvinner. Jeg husker fortsatt hvor bredt jeg gliste etter å ha klart mitt første løp i en Ferrari F430 med manuelt gir og uten traction control.

Strålende baner

Antall baner er heller ikke noe å kimse av, over 100 har funnet veien inn i spillet og det er en blanding av virkelige baner og Turn 10s egne kreasjoner. Enkelte er varianter av hverandre, men jeg synes alle er så godt designet at det ikke spiller noen rolle. Hvert eneste parti er perfekt plassert og vanskelighetsgraden strålende balansert.

Mot de mer krevende motstanderne må du kunne banene i blinde for å ha noen sjanse til å vinne, og de mange ulike typene biler krever at du for eksempel angriper svinger ulikt. Bare det å mestre en eneste bane fullt ut tar mange timer, så du kommer til å ha mer enn nok å henge fingrene i.

Nydelig grafikk

Teknisk er «Forza Motorsport 3» enkelt og greit veldig imponerende. Både bilmodellene og omgivelsene er detaljerte, og en bildeoppdateringsfrekvens på magiske 60 sørger for at grafikken flyter som en drøm.

Se traileren til «Forza Motorsport 3»:
(Artikkelen fortsetter under videoen)

Lyden er også av ypperste klasse. Bilene låter skikkelig gromme, musikken passer perfekt og det gjør vondt langt inn i sjela hver gang du krasjer. Skademotoren har forresten blitt oppgradert fra «Forza 2», nå er den mer avansert og du virkelig merker det hvis bilen din har fått juling.

En strålende opplevelse

Selv etter å ha lett med lupe har jeg ikke klart å finne noe å utsette på «Forza Motorsport 3». Det byr på masse innhold, er utfordrende, tilfredsstillende, avhengighetsdannende, underholdende og ser og høres kjempebra ut. Spillet er dette års beste Xbox 360-eksklusive og alene god nok grunn til å kjøpe maskinen.

PS: «Forza Motorsport 3» kommer på to DVD-plater, hvor nummer to inneholder flere biler og baner. Det fungerer slik at du kan installere alt, deler av eller ingenting av innholdet på den andre plata på harddisken. Jeg anbefaler å installere alt, da kan du legge bort disk to og bare bruke den første.

Les flere saker om spill på forsiden av Spillmagasinet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere