*Nettavisen* Nyheter.

Bilspillet som gjør vondt

Opplevelsen av å kjøre bilspill kan vanskelig beskrives når du sitter i en simulator til en halv million. Foto: Magnus Blaker (TV 2 Nettavisen)

Bruker du rundt en halv million kroner på et bilspill, kan du få opplevelsen av at det fysisk gjør vondt når du krasjer.

16.09.05 11:55

Se flere bilder og videoklipp i bunnen av artikkelen.

På internettbransjens årlige fest fikk deltagerne for første gang i Norge teste ut vidunderet Force Dynamics 301.

Ratt og pedaler er ut
Trodde du at du var kul når du hadde festet ratt og pedaler til stuebordet, og kan kose deg med bilspill i go'stolen? Følelsen kan neppe sammenlignes med Force Dynamics. Dette er den hydrauliske spillsimulatoren til en halv million kroner - eller en leiepris på 7.500 kroner om dagen.

Med spenningen i taket setter undertegnede seg inn i det som nærmest kan kalles cockpiten. Før vi kan begynne å spille spillet Live For Speed er vi nødt til å ta på oss sikkerhetsbelte. Uten dette fastspent fungerer ikke maskinen.

Følelsen av å sitte i en bil
Foran meg er en prosjektert skjerm som dekker hele synsfeltet. Følelsen av å sitte i en bil er tilstede. Høytalerne rundt setet durer kraftig mens vi venter på grønt lys. Stolen og rattet rister mens motoren går på tomgang. Gassen i bånn, og vi kaster inn førstegiret på grønt lys.

Stolen kaster seg brått bakover i det kraften blir overført til hjulene. Litt spinn på det ene hjulet, og vi må korrigere. Vi girer fra første til andre, og et nytt kraftig rykk kjennes i stolen.

Skaller nesten med 2G
Jeg farer oppover startlangsiden. Treffer både tredje og fjerde før en brå sving kan skimtes ikke langt foran. Hamrer på bremsen, og simulatoren gjør et kraftig kast på seg, og jeg skaller nesten i rattet. Simulatoren kan gi krefter på over 2G.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jeg var litt for sen på bremsen, og havner så vidt ute i sanda, og blir samtidig snurret rundt av en bil bakfra som krasjer i meg. Simulatoren kaster enda mer på seg. Ikke ulikt hvordan det føles ut når du med en virkelig bil føler at «pokker, nå har jeg mistet veigrepet, og der kommer snøfonna!»

Får giret ned til første og kaster meg ut på veien igjen. Både ratt og sete har en fantastisk respons når en svinger. Jeg begynner å få tak på det, og sklir elegant gjennom svingene. Passerer til slutt mållinja, og får beskjed om å bare kjøre videre. Jeg har satt ny rekord, og det betyr at jeg får en ny runde. Ikke meg imot!

Bråstopp i 100 km/t
Jeg fyker nedover langsiden. I svingen blir jeg igjen torpedert av en annen bil og forsvinner i over 100 kilometer i timen inn i autovernet. Bilen kaster voldsomt på seg, og det er nesten vondt. Krasjet ville i den virkelige verden helt sikkert vært slutten på løpet, men ikke i dette spillet. Jeg fortsetter rundt banen og kjører inn til ny bestetid.

Går ut av bilen med høy puls, og blir gratulert med prestasjonen. Jeg føler meg som kongen.

Har dessverre ikke 500.000
- Slik må det være å være Petter, tenker jeg for meg selv. En slik maskin vil jeg ha, men dessverre har jeg ikke en halv million å svi bort for øyeblikket.

Se en video av hvordan simulatoren fungerer når en kjører et rally-spill her og se flere bilder under.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.