*Nettavisen* Nyheter.

Bin Laden tar ansvar for terrorforsøk i Detroit

Foto: AFP PHOTO (Scanpix)

- Amerika kan aldri drømme om sikkerhet, sier Osama bin Laden og lover nye angrep.

24.01.10 12:48

Umar Farouk Abdulmutallab (23) forsøkte 25. desember i fjor å sprenge et Delta-fly fra Amsterdam like før landing på den internasjonale flyplassen i Detroit.

Hans undertøy inneholdt sprengstoff som var sydd inn i skrittet.

Mannen ble overmannet av medpassasjeren Jasper Schuringa da han forsøkte å sette fyr på eksplosivene.

Les også:Faren advarte USA mot sønnen

Les også:Med denne trusa skulle flyet sprenges

Al-Qaida har påberopt seg ansvaret for terrorforsøket – og nå har det dukket opp ett nytt lydopptak, sluppet av en TV-kanalen Al Jazeera i Qatar, der hvor det som angivelig skal være Osama bin Laden tar på seg ansvaret for det mislykkede terrorangrepet. Dette melder Sky News.

Se video av lydopptaket i bunnen av teksten

- Våre angrep vil fortsette
Tidlig i januar i år skal Barack Obama ha uttalt at Mutallab har fått utstyr og opplæring fra al-Qaidas terrornettverk i Jemen.

I det nye opptaket som har dukket opp henvender bin Laden seg direkte til Obama, og sier at angrepene mot USA vil fortsette.

«Beskjeden som ble sendt til deg med den nigerianske krigshelten Umar Farouk Abdulmutallab, er en bekreftelse på våre tidligere beskjeder utført av heltene fra 11. september» sier stemmen i opptaket.

Stemmen fortsetter: «Amerika kan aldri drømme om ha sikkerhet, med mindre vi faktisk har det i Palestina».

Telegraph skriver at stemmen i opptaket sier at dersom det var mulig å «utføre våre beskjeder til dere gjennom ord, ville vi ikke ha trengt å gi våre beskjeder via fly»

I opptaket henvender bin Laden seg også til det amerikanske folket: «Det er urettferdig at dere har et trygt liv, mens våre brødre på Gaza lider. Angrepene vil fortsette så lenge dere støtter Israel».

Det er imidlertid umulig å bekrefte om stemmen i opptaket faktisk er bin Ladens, men stemmen skal være svært lik tidligere opptak med bin Laden.

Bekymret for Obamas popularitet
I det siste året har bin Ladens beskjeder hovedsakelig konsentrert seg rundt konflikten i Midtøsten.

Flere analytikere tror nå at bin Laden retter fokus mot de tette båndene mellom USA og Israel, fordi han er bekymret for Obamas popularitet i Midtøsten - hvor Obama blant annet har gitt løfter om å trekke seg ut av Irak. Dette skriver nyhetsbyrået AP.

Klikk på bildet for å forstørre.

Trener opp kvinner med vestlige pass
Amerikanske myndigheter har også advart mot at al-Qaida har trent opp kvinnelige selvmordsbombere, som skal ha et ikke-arabisk utseende, og ha vestlige pass.

Amerikanske sikkerhetsmyndigheter skal ha uttalt at al-Qaida før eller senere ville ha tatt denne vendingen.

Kvinnelige selvmordsbombere har blitt brukt i tidligere angrep av al-Qaida blant annet mot grupper i Irak og Israel, men det har ikke vært kjent at kvinner har blitt brukt mot Europeiske eller Amerikanske terrormål.

Skyhøy terrorfare
Offisielt vil ikke britiske myndigheter si hvorfor de fredag kveld økte terrorberedskapen til «severe» (alvorlig) på sin femtrinnsskala fredag kveld.

Denne økningen har skapt oppmerksomhet fordi den innebærer at britiske myndigheter mener det er høyst sannsynlig at et terrorangrep er forestående. Terrorberedskapen har ikke vært så høy siden juli 2009.

Den britiske innenriksministeren Alan Johnson sier at det ikke er informasjon som tilsier at en terroraksjon er nært forestående, men ba fredag om at publikum skulle være «mer oppmerksom».

Mot Hillary
Til mailonline sier professor Richard Bonney at terrortrusselen trolig er rettet mot USAs utenriksminister Hillary Clinton som besøker London neste uke.

Onsdag og torsdag skal hun delta i to store konferanser om Afghanistan og Jemen.

Til disse møtene kommer også Afghanistans leder Hamid Karzai, og FNs generalsekretær Ban-Ki Moon.

- Jeg antar at Hilary Clintons ankomst er årsaken, men Afghanistan-konferansen er et høyprofilert mål tatt i betraktning alle de involverte partene, sier professor Bonney.

Etterretningskilder sier til britiske medier at den økte terrorberedskapen skjer etter ikke-spesifikke advarsler fra amerikanske CIA om at Storbritannia står overfor en økt trussel fra al Qaida.

Les mer:Skyhøy terrorfare mot Clinton

Se video av lydopptaket her:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.