Gå til sidens hovedinnhold

- Bin Ladens folk bak CIA-angrep

CIA-agenten kan ha jobbet på oppdrag fra Osama bin Ladens menn.

Amerikanske etterretningsfolk mener selvmordsangrepet, som krevde livene til syv CIA-agenter i Afghanistan forrige måned, ble trolig planlagt av Osama bin Ladens nære medarbeidere.

Etterretningskildene hevder angrepet ikke kunne ha blitt gjennomført uten hjelp av stammen Haqqanis, som er en talibangruppe som trolig beskytter lederen for terrororganisasjonen Al-Qaida.

Holder bin Laden skjult
Selve selvmordsangrepet ble utført av en jordansk lege som CIA antok var i ferd med å avsløre skjulestedet til Al-Qaidas nestleder, Ayman al- Zawahiri.

Angrepet er et av de verste som er blitt gjennomført mot CIA, og anslaget har resultert i et enda mer anspent forhold mellom USA og Pakistan. Det skyldes Pakistans sviktende evne til å slå ned på Haqqanis på egen grunn.

Haqqanis kontrollerer et stort område på grensen mellom Pakistan og Afghanistan. Amerikanerne tror bin Laden blir holdt skjult i nettopp dette området. Området ligger i nærheten av Khost der selvmordsbomberen gikk til angrep mot CIA-basen.

Stort nederlag
Tidligere CIA-sjef Michael Scheuer, som i sin tid hadde ansvaret for å spore opp bin Laden, mener ingenting blir gjennomført i dette området uten godkjenning fra Haqqanis.

- Det er absolutt ingen mulighet for at dette angrepet i Khost ville ha funnet sted uten at Jalaluddin Haqqani (leder for stammen) og/eller hans sønn hadde kjennskap til det og støttet det aktivt, sier Scheuer til The Times.

Angrepet blir oppfattet som et stort nederlag for CIA ettersom det var etterretningsorganisasjonens bin Laden-eksperter som ble drept.

- Dette er et stort slag. Hvis du er Osama bin Laden, så er CIA din største fiende. Dette er et enormt anslag, sier en tidligere CIA-agent til avisen.

Jobbet som trippelagent
Det var Humam Khalil Abu Mulal al-Balawi som utførte selve angrepet. Han jobbet som agent for CIA og hadde samlet masse informasjon om lavtstående Al-Qaida-medlemmer. Men det viste seg at Mulal al-Balawi faktisk var en dobbeltagent.

Fire av CIAs feltagenter, tre av CIAs sikkerhetsvakter og en Jordansk etterretningsagent ble drept i anslaget som fant sted forrige onsdag. Sjefen for CIA-basen var blant de drepte.

- Flere av de døde var blant de fem fremste ekspertene på Al-Qaida i USA. Når en mister denne typen ekspertise, så er det vanskelig å erstatte dem, sier Scheuer.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken