*Nettavisen* Nyheter.

Bind fluene selv

Foto: Vegard Veberg, www.fluefiske.net

Stå bedre rustet til fiskesesongen med dine egne selvbundne fluer. Her kan du lære litt grunnleggende fluebinding.

04.05.05 09:44

Fluebinding er en givende og morsom hobby. Det er lite som kan sammenlignes med følelsen du får, første gang du får en fisk på selvbundet flue. Og det trenger ikke være så vanskelig.

De fleste fluefiskere vil til slutt binde fluene sine selv. Ikke fordi det er så mange penger å spare, men du får en helt annen kontroll med hvordan fluene ser ut, og hvilke fluemønstre du velger å fylle boksene med utover vinteren. Utvalget av fluer i de fleste butikkene er dessverre alt for lite.

Ikke så vanskelig
Fluebinding kan virke ganske komplisert. Og de første fluene du binder vil sjelden se spesielt fine ut. Det er allikevel viktig å være klar over at fisken ikke ser fluene på samme måte som vi gjør, og det er ikke uvanlig at de mest rufsete fluene fisker svært bra.

Hvis du vil begynne med fluebinding er det flere måter å komme i gang på. Det beste er helt sikkert å gå på kurs for å komme i gang. Den lokale jeger og fiskeforeningen kan som ofterst være behjelpelig med dette, og en spesialforretning for fluefiske er også et godt sted å starte.

Kan lære likevel
Det er fullt mulig å lære fluebinding selv, hvis man ikke har mulighet til eller ønsker å gå på kurs. Det finnes et utvalg av bøker og filmer som på utmerket vis forklarer deg hvordan du skal gå frem. Det kan likevel ikke sammenlignes med å ha en personlig instruktør som veileder deg underveis.

Det er lett å gå seg vill i jungelen av forskjellig utstyr til fluebinding. Det beste er å kjøpe et komplett nybegynnersett. Da får du det du trenger av verktøy og materialer for å komme i gang, og det er som regel mye mer lønnsomt enn å plukke fra hyllene. Etter hvert når du ser hvordan interessen utvikler seg kan man kjøpe inn flere materialer og verktøy.

Andre krav
Etter hvert som fluefisket har utviklet seg har også fluebindingen fulgt etter. Mens vi tidligere nesten uteklukkende fisket etter ørret, laks og annen laksefisk, fisker vi nå etter det meste som svømmer i vann. Den største utviklingen har de siste tiårene skjedd i forhold til fluefiske etter arter som lever i saltvann. Den hjemlige sjøørreten er et godt eksempel på dette, men man tar også arter som tunfisk, havabbor og hai på flue.

Saltvannsfluefisket har ført til at fluebinderne stiller andre krav til materialene de bruker. Det er ikke lenger bare snakk om å lage fluer som skal imitere forskjellige insekter, eller laskefluer som skal tirrre laksen til hogg. Fluefiske i saltvann har ført til en eksplosjon av materialer på markedet, og det som tidligere handlet om å binde hår og fjær til en krok, kan i dag handle om å binde lateks, sammen med en hel del avansert juletrepynt og to-komponent epoxylim til en rustfri krok.

Vi presenterer likevel en enkel våtflue, originalt tenkt brukt i ferskvann, etter ørret, harr og røye. Red Tag er en meget effektiv harrflue, men kan like gjerne brukes på ørret.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.