Gå til sidens hovedinnhold

- Bind riktig lån!

Vurderer du å binde lånerenten skal du binde dette lånet først.

- Skal du først binde renten på et lån, så er det liten tvil om at studielånet er det første du skal binde, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger.

Studielånet er nemlig så bra i forhold til vanlige lån at du alltid skal betale det ned sist. En av årsakene er at studielånet ikke krever noen sikkerhetsstillelse.

Null krav til sikkerhet
- Vanlig boliglån krever at du har sikkerhet, noe som begrenser din økonomiske handlefrihet. Dukker det opp en situasjon hvor du trenger penger, til for eksempel oppussing, så vil det faktum at du har studielån ikke være noen hindring for å låne penger med pant i boligen, sier Pedersen.

Et annet argument er at rentebinding gir deg mindre handlefrihet.

Bytt bank og få bedre rentebetingelser med Minrente.no

Betal ned sist
- Binder du renten på et lån, gjør du det litt vanskeligere å betale ned på. Du kan risikere å måtte betale ekstra for å komme deg ut av en rente som er bundet, og siden studielånet er det siste du skal betale ned på binder du det først, sier Pedersen.

- Men er tiden inne for å binde renta nå?

- Her gjelder de samme vurderinger som alltid. Teori og praksis tilsier at flytende rente over tid skal være billigere enn fast rente. Folk med god økonomi bør derfor velge flytende. Andre med en mer anstrengt økonomi, for eksempel førstegangsetablere med store lån, kan ha utbytte en forsikring mot renteøkninger, sier Pedersen.

Gode sosiale ordninger
Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea støtter Pedersens vurderinger om at studielånet bør bindes først dersom du først skal binde.

- Studielånet er det lånet man først skal vurdere å binde og sist vurdere å betale ned på. Årsaken er at lånet ikke krever noen sikkerhet og inneholder i tillegg gode sosiale ordninger, sa Warloe til Nettavisen i artikkelen «329 gjorde rentekuppet.»

Rentefritak og sletting
Informasjonssjef i Lånekassen Astrid Mjærum skryter gjerne av Lånekassens tilbakebetalingsordninger.

- Studielånet gir deg gratis gjeldsforsikring, det vil si at ingen arver lånet etter deg. I tillegg byr vi på fantastiske rentefritaksordninger og til og med sletting av lånet hvis du får store økonomiske problemer, sier Mjærum.

Mer om reglene for rentefritak og sletting av studielånet kan du lese om her (ekstern lenke).

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:
Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).

Kommentarer til denne saken