Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bing ble båret ut i lilla kista

Foto: Bjørn Skomakerstuen (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Forfatteren, juristen og professoren Jon Bing ble bisatt i Kampen kirke fredag ettermiddag.

KAMPEN KIRKE (Nettavisen): Bing kunne smykke seg med titlene forfatter, dr. juris og professor ved Senter for rettsinformatikk ved Institutt for privatrett, Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo.

Jon Bing døde 14. januar - 69 år gammel og fredag ettermiddag var Bings familie, venner og kolleger møtt opp i en fullsatt Kampen kirke for å ta et siste farvel med den populære professoren. Deriblant tidligere forlagssjef William Nygård, Bjørn Erik Thon fra Datatilsynet og statssekretær i Kulturdepartementet, Jon Olav Åmås.

Tidligere justisminister Odd Einar Dørum var også på plass for å minnes Jon Bing.

Lilla kiste
- Jon var et fantasisøkende menneske. Han gjorde teknologi til en mulighet, ikke en fiende. Vi gikk på samme skole, og vi traff hverandre i ulike sammenhenger, sier han til Nettavisen.

Bing gravlegges i en lilla kiste. Det var hans yndlingsfarge. Seremonien innledes med Pink Floyds låt - «Wish You Were Here.»

- Han vil bli husket som en raus og kunnskapsrik personlighet, anerkjent verden over, sa kollegaer kort tid etter at beskjeden om hans bortgang kom.

- Dette er fryktelig trist og vil bli et stort savn for oss, sa Jon Wessel-Aas, Bings partner i Bing Hodneland Advokatselskap, til NTB.

(Saken fortsetter under bildet)

- Jon var utrolig raus. Både som fagperson og menneske øste han av alt han hadde å by på. Han er godt kjent som forfatter og fagperson i Norge, men han var nesten enda mer anerkjent i utlandet for sine spesialfelt, opphavsrett og teknologi, sa Wessel-Aas.

De siste ti årene har Bing slitt med helsen.

- Livet tæret på ham og det gikk litt opp og ned med helsen, likevel var ikke dette ventet.

Han ville fylt 70 år i år og skulle gå av som professor, men ingenting tydet på at han ville trappe ned aktiviteten.

Ettertraktet
Bing var ettertraktet i alle verdenshjørner som foredragsholder og rådgiver, både myndigheter og private ville ha tak i ham. Han regnes som en foregangsmann innenfor internasjonal rettsinformatikk og var dr. juris og professor ved Senter for rettsinformatikk ved Institutt for privatrett, ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo. I 2006 ble han medlem av ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), den internasjonale organisasjonen som administrerer internett, inkludert global tildeling av domener og internettadresser.

- Det er et verv med mye makt og tillit og sier litt om hvor høyt ansett han var, sa Wessel-Aas.

- Vanskelig å bruke fortidsformen
Bing har sammen med Tor Åge Bringsværd gitt ut en rekke bøker, skuespill og TV-manus innenfor science fiction-sjangeren, både for barn, ungdom og voksne. Bringsværd var på plass i kirken for å ta farvel med sin gode venn. I sin tale hadde han bare lovord å si den avdøde.

- Nesten hver tirsdag siden 1966 har vi møttes ved kjøkkenbordet med kaffe og blanke ark. Bing og Bringsværd forsvant - to hoder og fire armer var tilbake. Vi har delt drømmer og lekt mye sammen. Det er vanskelig å bruke fortidsformen var. For meg er han spill levende, sa han i kirken.

Han har dessuten forfattet en rekke faglitterære bøker, spesielt innenfor opphavsrett, juss og data.

Les også:Hvil i fred, Jon Bing

Han debuterte som skjønnlitterær forfatter i 1967 med novellesamlingen «Rundt solen i ring» - sammen med Tor Åge Bringsværd.

- En av vår tids fineste kultursjeler. God tur til Azur, Jon Bing. Takk for reisen, skriver forlegger Anders Heger på Twitter i en kommentar til Bings bortgang.

Ungdomsboken «Azur - kapteinenes planet» kom i 1975 og var det første av fire bøker om stjerneskipet Alexandria. Bing fikk både Dammprisen og Kultur- og kirkedepartementets litteraturpris for boken, mens tegneren Thore Hansen også fikk departementets pris for sine illustrasjoner til boken.

Sammen med Tor Åge Bringsværd sto Bing også for den første science fiction-serien på norsk fjernsyn, serien «Blindpassasjer» som gikk på NRK i 1978 og som innbrakte paret Rivertonprisen, og ikke minst flere episoder av suksessen «Helmer og Sigurdsson».

Rettsinformatikk
Jon Bing har også vært en engasjert og ofte benyttet etikkekspert når det gjelder teknologi og opphavsrett innenfor digitale medier. Han blir regnet som en foregangsmann innen rettsinformatikk i Norge.

- Takk for alt til ur-nerden i norsk offentlighet, mannen som lærte oss at IT var fremtiden, skriver astrofysiker Eirik Newth på Twitter.

Jon Bing ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1999, var æresdoktor ved Stockholms universitet og Københavns Universitet og har vunnet flere forfatterpriser – blant annet Rivertonprisen og Brages hederspris. Som tredje nordmann i historien er han innehaver av Nordisk juristpris.

Jon Bing fikk også Telenors forskningspris for sitt pionerarbeide og bidrag både nasjonalt og internasjonalt for fagområdet knyttet til data, telekommunikasjon og juss.

Jon Bing var født i Tønsberg, men vokste opp i Trondheim, dit familien flyttet fra Kragerø da han var tre år gammel. Han har bodd i Oslo i en årrekke.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!