Administrerende direktør og med-gründer i Biontech-gruppen, Uğur Şahin, uttaler i et intervju med nyhetsbyrået Reuters fredag at en ny vaksine mot omikron-varianten kan bli nødvendig:

- Jeg tror vi på et tidspunkt vil trenge en ny vaksine mot omikron-varianten. Spørsmålet er hvor raskt vi trenger den, sier han.

Den norske vaksineforskeren Gunnveig Grødeland tror en slik oppdatert vaksine kan være på plass om noen måneder.

Kan trenge årlig vaksine

Uğur Şahin sier i Reuters-intervjuet at han tror Biontech raskt vil kunne tilpasse sin koronavirusvaksine den nye varianten.

Şahin sier sannsynligheten nå øker for at vi vil trenge en årlig covid-19-vaksine, på samme måte som med influensa.

Les også: Fyres opp av spørsmål om vaksine: - Helt udiskutabelt!

Venter på laboratorietester

Den tyske vaksineprodusenten tror fortsatt at deres koronavaksine, som er utviklet i samarbeid med Pfizer, også virker mot omikronvarianten.

Sahin har uttalt at han venter at laboratorietester kommer til å vise en noe mindre beskyttelse mot mild eller moderat sykdom forårsaket av omikron, men at hvor mye mindre beskyttelsen er, er vanskelig å fastslå.

I nettintervjuet med Reuters fredag sier Şahin sier at han har et håp om at de fleste fullvaksinerte med boosterdose i verste fall bare vil bli moderat syke etter infeksjon med omikron-varianten.

Norsk vaksineforsker: - Følge nøye med

- Det er en variant vi bør følge nøye med på siden det er et bekymringsfullt antall nye mutasjoner. Så langt tyder det ikke på at den er farligere enn tidligere varianter, men mer smittsom, uttalte vaksineforsker Gunnveig Grødeland i podcasten Stavrum & Eikeland onsdag.

Hun sier hun tror det vil ta noen måneder å utvikle en ny vaksine.

Likevel effektiv?

Hun sier dette om hvorvidt dagens vaksine kan vise seg å være mindre virkningsfull mot omikron-varianten:

- Jeg tror dagens vaksine vil være mindre effektiv mot denne nye varianten, spesielt når du ser på evnen til å hindre smittespredning i samfunnet, muligens også mild sykdom. Det er fordi den type beskyttelse dannes av disse nøytraliserende antistoffene som typisk går mot den regionen hvor vi vet det er store endringer i på omikron-varianten . Men ved siden av disse nøytraliserende antistoffene har vi andre type immunresponser som dannes etter vaksinering. Det er grunnen til at vi tror, så langt, at vaksinen likevel vil være effektiv mot alvorlig sykdom.

Nytt vaksinekappløp

Både Biontech og fabrikanten bak den russiske Sputnik V-vaksinen har opplyst at de er i gang med vaksiner mot omikronvarianten.

Prosessen innebærer at serum fra vaksinerte utsettes for piggproteinet til varianten for å undersøke hvordan den reagerer.

Det statlige forskningssenteret Gamaleja har allerede begynt å utvikle den nye versjonen av Sputnik-vaksinen, meldte NTB mandag.

- Dersom en slik modifikasjon viser seg nødvendig, kan den nye versjonen være klar for masseproduksjon i løpet av 45 dager, hevdet en talsmann for Gamaleja.


Fakta om omikronvarianten

Omikron er en mutert utgave av koronaviruset SARS-CoV-2, som kan føre til sykdommen kjent som covid-19.Ble først oppdaget i Sør-Afrika og meldt til Verdens helseorganisasjon (WHO) 24. november. De første to tilfellene i Norge ble registrert onsdag 1. desember i Øygarden kommune.

Verdens helseorganisasjon (WHO) skriver i sin rapport publisert 28. november at omikron er «en svært avvikende variant med et stort antall mutasjoner», blant dem 26-32 i piggene (spike-proteinet), noen av dem er bekymringsfulle og kan muligens kobles til bedre evne til å unnslippe kroppens immunforsvar og smitte lettere.

WHO understreker at mye fortsatt er usikkert. Størst usikkerhet er knyttet til smitteevne og om økningen i smittetall er knyttet til immunevasjon, iboende økt overføringsevne eller begge deler, videre hvor godt vaksinene beskytter mot infeksjon med omikronvarianten og hvordan den slår ut klinisk med sykdom av ulik alvorlighetsgrad og død. Det er også spørsmål knyttet til om varianten har en annen alvorlighetsprofil.

De nåværende folkehelserådene er basert på tilgjengelig informasjon og vil kunne endre seg etter hvert som det dukker opp ny informasjon, understreker WHO.Folkehelseinstituttet opplyser i en risikorapport at varianten kan være mer smittsom, men at det er liten sannsynlighet for at den gir mer alvorlig sykdom.

(Kilde: WHO, FHI)

Last ned WHOs foreløpige faktaark om omikronvarianten (PDF)

Se FHI-rapport om omikrontvarianten publisert 28. november (PDF)