*Nettavisen* Nyheter.

Bioteknologinemnda advarer mot genmais

Oslo (NTB): Norske myndigheter stoler for mye på kortvarig forskning fra produsenter av genmodifisert mat, advarer Bioteknologinemnda.

I et brev til Statsministerens kontor advarer Bioteknologinemnda om at norske fagråd om å tillate genmodifisert mais etter deres syn ikke holder vitenskapelig mål, skriver Nationen.

Men verken Mattilsynet eller Direktoratet for naturforvaltning (DN) har noen innvendinger mot maisen og mener Miljøverndepartementet bør godkjenne maisen til menneskeføde- og dyrefôr, slik den er i EU.

Den første livsløpsstudien for den aktuelle genmodifiserte maistypen NK 603 ble lagt fram i Frankrike i september i fjor. Den viste økt kreftforekomst og dødelighet hos rotter som hadde spist maisen hele sin levetid. Men verken European Food Safety Authority (EFSA) eller den norske Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) mener studien holder vitenskapelig mål.

Bioteknologinemnda er kritisk til dette og mener det stilles større krav til den franske studien enn til studiene som ligger til grunn for godkjenningen av maistypen NK603 i EU.

EFSA har nemlig godkjent maisen ut fra fôringsforsøk på testrotter i inntil 90 dager. Det er for lite, mener Bioteknologinemnda. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.