RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Birdstep til himmels på slapp dag

Sist oppdatert:
Teknologiselskapet Birdstep gikk rett til himmels tirsdag mens Statoil gikk andre veien. Sjekk dagens hendelser på Oslo Børs her
Det ble en hektisk dag på Oslo Børs, som endte opp 0,32 prosent etter en høyst volatil dag.

Først bekreftet Deutche Bank at de hadde plassert over 33 millioner aksjer i Telenor på vegne av en kunde til 50,75, ved å melde dette over børs før handelsstart. Det sydet i rykter om dette mandag ettermiddag, og etter hva iMarkedet.no kjenner til var det spekulasjoner om alt fra en utenlandsk forvalter til den norske staten som skille være selgeren.

Uansett er det mye spenning i aksjen forut for resultatene i fjerde kvartal, som kommer fredag denne uken. Ettersom de 33 millioner aksjene ble absorbert greit i markedet klatret Telenor tirsdag rett i underkant av 1,5 prosent.

Om Telenor-salget har skyld i det vites ikke, men den norske kronen var svært svak gjennom hele handelsdagen tirsdag, noe som fikk markedet til å kjølne noe.

Det skulle mye til for at Birdstep skulle kjølne på den sommerdøsige børsen. Selskapet meldte om en gjennombruddsavtale med den finske mobilgiganten Nokia som potensielt kan bety at Birdsteps mobile IP-løsning blir standard.

Det betyr mange penger i kassen for selskapet, som har til gode å vise til positive resultater. Aksjen spratt svimlende 46,4 prosent til 9,40 kroner aksjen.

Oppgang ble det også for kartselskapet Blom, som steg 10,46 prosent fredag. Nettmeglerhuset NordNet er største kjøper rett bak DnB NOR Markets, men det vites ikke om noen bakgrunn for den massive oppgangen annet enn spekulasjoner. Aksjene i selskapet har steget nærmere 18 prosent siste uke.

Tomra gikk det imidlertid ikke så bra med. Svenke Handelsbanken solgte ut pante-aksjer i bøtter og spann tirsdag og fikk aksjen til å ende ned 4,3 prosent.

Statoil og Hydro fikk en blandet avslutning tirsdag. Statoil endte ned 1,1 prosent mens Norsk Hydro steg 0,48 prosent. Oljeprisen falt mandag, men kom noe opp igjen tirsdag, og det er et nervøst oljemarked som også smitter volatilitet over på det norske aksjemarkedet.

Resultater driver Wall Street

Det åpner solid i pluss på Wall Street tirsdag etter at flere av de tunge selskapene har kommet med tall.

Mandag kveld, etter at handelen var slutt i USA, kom IBM med langt bedre resultater enn ventet.

Merrill Lynch leverte også meget sterke tall, som overgitt resultatforventingene mens Intel kommer med tall etter børsslutt tirsdag.

S&P 500 stiger 0,53 prosent mens Dow Jones får hjelp av Merrill Lynch og stiger 0,84 prosent. Nasdaq-indeksen er opp 0,66 prosent.

Resultatdrevet oppgang venter Wall Street

Det er duket for oppgang på Wall Street etter at flere tungvektere har kommet med sterke kvartalstall tirsdag.

Mandag kveld, etter at handelen var slutt i USA, kom IBM med langt bedre resultater enn ventet.

Merrill Lynch leverte også meget sterke tall, som overgitt resultatforventingene mens Intel kommer med tall etter børsslutt tirsdag.

Markedet ned - Birdstep til himmels

Oslo Børs har vendt snuten nedover, og hovedindeksen er ned 0,2 prosent etter lunchtider.

Det er Statoil som drar markedet nedover, og aksjen er ned 1,25 prosent mens Norsk Hydro er ned 0,2 prosent. Tomra og DNO er også ned, med henholdsvis 1,99 prosent og 1,5 prosent.

Det er noe svakere oljepris som trekker ned Statoil samt at en svakere krone også trekker ned.

Telenor holder oppgangen etter at Deutche Bank i går kveld plasserte en post på over 33 millioner aksjer i selskapet. Dette kommer like før selskapet skal levere tall for andre kvartal fredag.

Birdstep stiger kraftig etter at selskapet meldte om en global distribusjonsavtale med Nokia. Birdsteps løsning blir nå å få som gratisversjon i alle Nokiatelefoner med mulighet for WLAN, og dermed kan det bli kraftig vekst i antall kunder for IT-selskapet. Nokias gratisversjon varer i fire uker for sluttkunden. Birdstep håper at de vil bli kunder og betale abonnement etter dette.

Aksjen stiger 18,7 prosent på avtalen.

Strømme faller 8,2 prosent etter kraftig oppgang mandag, mens riggdebutanten Eastern Drilling faller 4,6 prosent. Fred. Olsen Energy, også dette et riggselskap, stiger 0,9 prosent etter at selskapet fremla kvartalstall.

Det gjorde også EDB, som faller 1 prosent selv med OK tall. Fred. Olsen Energy leverte svært svake resultater i forhold til forventningene.

I Europa har markedene i tyskland tatt seg betydelig opp etter at den tyske ZEW-indeksen kom inn langt bedre enn ventet. DAX-indeksen i Frankfurt er opp 0,35 prosent mens FTSE-100 i London er ned 0,29 prosent ledet av oljeselskaper. I Paris er CAC-40 indeksen opp 0,7 prosent.

Telenor drar børsen

Oslo Børs stiger 0,3 prosent tirsdag på trass av at oljeprisen har falt noe tilbake siste døgn. Statoil, som er børstungvekter sammen med Norsk Hydro, faller en halv prosent mens sistnevnte er opp 0,24 prosent.

Indekstunge Telenor trekker børsen oppover, og er i morgentimene opp 0,99 prosent etter gårsdagens kraftige kursfall som følge av utenlandsk salgspress. Deutche Bank krysset da også før børsen åpnet en post på over 33 millioner aksjer i Telenor til kurs 50,65 kroner. Denne posten tynget mandag aksjen markert.

Ifølge kilder iMarkedet.no har snakket med er den store kronesvekkelsen siste døgn kommet i forbindelse med at Deutche Bank har solgt aksjer på vegne av det som synes å være en utenlandsk aktør.

Yara stiger 1,24 prosent etter at selskapet igjen har kjøpt tilbake egne aksjer, mens Ocean Rig stiger 1,85 prosent etter at de meldte om at de har innhentet Morgan Stanley som finansiell rådgiver for å se på muligheter i finansmarkedet. Det kan bety at de vil tvinge i gang en budprosess etter at SeaDrill med John Fredriksen kjøpte seg opp i forrige uke.

DNO åpnet kraftig ned tirsdag etter at nettmegleren NordNet solgte rundt 180.000 aksjer til spottpris. Aksjene ble slettet, som følge av at dette nok var en feiltasting, men handelen kom ikke i gang igjen før utpå formiddagen.

Aker meldte før børsåpning om et skattekrav fra amerikanske myndigheter i størrelsesorden 200 til 300 millioner norske kroner. Dette sendte aksjen ned 1,87 prosent etter ca. en halvtimes handel. Men dagens taper så langt er uansett Tandberg Storage som på lite volum faller 3,51 prosent.

Dagens vinner så langt er Telecomputing, som stiger 4,2 prosent i kjølvannet av flere positive analyser etter resultatpresentasjonen fredag. Blom stiger også videre etter kraftig oppgang mandag. Aksjen er opp 3,92 prosent.

EDB leverte sterke tall tirsdag, men faren for marginskvis innenfor IT-drift gjør at mottakelsen er noe lunken. Aksjen er uendret. Fred. Olsen Energy kom med svakere tall enn ventet, men fremtidsutsiktene i riggmarkedet sender aksjen opp 0.6 prosent.

I Europa er det noe svakere i markedet, og FTSE-100 er opp 0,12 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er opp tilsvarende.

Forsvinner oljefokuset?

Oslo Børs klarte akkurat å ende uendret mandag, etter at oljeprisen kom ned igjen etter stormen. Også det amerikanske aksjemarkedet falt tilbake etter resultatskuffelse fra Citigroup, og stoppet dermed et seks dager langt rally.

Men gode tall fra IBM, verden største tjenesteleverandør innen IT-sektoren og en av de viktige bjellesauene i sektoren, kan få optimismen tilbake i markedet.

Oljeprisen er lite endret tirsdag etter mandagens fall, noe som vil kunne gjøre seg gjeldene for oljeaksjene på Oslo Børs og dermed holde markedet noe tilbake nå midt i fellesferien.

EDB Business Partner, som leverte kvartalstall tirsdag morgen, leverte gode tall som burde være egnet til å berolige markedet noe. Sterke tall fra IT-selskapet Telecomputing fredag og forholdsvis gode tider i den nordiske IT-sektoren kan trekke flere av disse aksjene opp tirsdag.

Fred. Olsen Energy leverte ikke gode tall, og de fire analytikerne TDN Finans fikk estimater fra, bommet godt på sine antagelser. Dette kan få markedet til å bli noe kjøligere og mer nervøs til denne sektoren – som har vært særdeles sterk de siste månedene.

En kronesvekkelse som i morgentimene tirsdag ser ut til å tilta borger heller ikke for kjøp av dollartunge oljerelaterte aksjer.

Gårsdagens massive salgspress i Telenor kan tirsdag fortsette ettersom investorer blir nervøs forut for fredagens andrekvartalsrapport. Selskapet har nå to kvartaler bak seg med relativ store skuffelser, og investors har lite lyst til å få en kalddusj enda en gang fra Baksaas & Co.

Yara melder tirsdag at de fortsetter sitt tilbakjekjøpsprogram, noe også Tandberg melder om. Analytikere forteller til iMarkedet.no at de er vel fornøyd med Yara sine tall som kom fredag, og at den viktige beskjeden var at lite hadde forandret seg fra tidligere presentasjoner.

Verden ifølge Yara ser med andre ord bra ut, noe Citibanks analytiker i London ikke er enig i. Ruth Lucas, melder Dow Jones Newswire, opprettholder salgsanbefalingen på aksjen etter kvartalstallene og peker på fall i etterspørselen av mineralgjødsel.

I Europa er markedet positivt, og DAX-indeksen i Frankfurt er opp 0,27 prosent mens FTSE-100 i London er opp 0,26 prosent. I Paris er CAC-40 indeksen opp 0,37 prosent.

Fall i USA og Asia

Asiatiske aksjer falt tirsdag, og den brede Morgan Stanley Asia-indeksen falt 0,2 prosent tirsdag morgen.

Men det ble oppgang i Sør Korea, der Samsung Electronics drog Kospi-indeksen opp hele 1 prosent etter oppgraderinger.

I USA falt de toneangivende indeksene tungt mandag etter at Citigroup leverte svært svake tall. Aksjene på Dow Jones Industrial Average falt 0,6 prosent mens aksjene på S&P 500 falt 0,55 prosent. Nasdaq-indeksen falt like mye.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere