I september i fjor offentliggjorde politiet at en mann i 50-årene var siktet for drapet på Birgitte Tengs i mai 1995. Dette var en oppsiktsvekkende nyhet fordi Tengs' fetter i sin tid ble tiltalt, og senere dømt for drapet i tingretten.

Fetteren anket dommen og i Gulating lagmannsrett ble han frikjent for drapet i 1998, men likevel dømt til å betale oppreisningserstatning til Tengs' foreldre.

Kilder uavhengig av hverandre opplyser til Nettavisen at Riksadvokaten har beordret en ny tiltale mot mannen, som er 52-årige Johny Vassbakk.

– Dette er jeg ikke kjent med, vi har ikke fått den beskjeden. Jeg har derfor ingen kommentarer når, sier medforsvarer for mannen, Stian Trones Bråstein til Nettavisen.

Les også: Lille julaften 1997 fikk Sigurd Klomsæt forsvareroppdrag i en av de mest omtalte drapssakene i Norge

Like etter klokken 12.00 bekreftet Rogaland statsadvokatembeter tiltalen i en pressemelding.

Den innebærer at påtalemyndigheten mener det kan bevises hinsides rimelig tvil at det er den 52 år gamle mannen som har vært siktet i saken i et drøyt år, som drepte og forgrep seg på Birgitte Tengs for over 27 år siden.

Les også: Riksadvokaten beklager til Birgitte Tengs fetter

Mannen har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet og benekter enhver erfaring med drapet.

– Erkjenner ikke straffskyld

– Hvordan stiller din klient seg til anklagene?

– Han erkjenner ikke straffskyld og nekter for å ha noe med drapet å gjøre.

Heller ikke hovedforsvarer Stian Kristensen har fått informasjonen om den nye tiltalen når Nettavisen snakker med han mandag morgen..

Etter tiltalen sier han: Forsvarer vurderer å be om at Tengs-rettssaken utsettes i to uker og at tiltalte opplever det som et mareritt.

Riksadvokatens avgjørelse ble offentlig kjent rundt klokken 12.00 mandag. Nettavisen får opplyst at det skal holdes en pressekonferanse hos Rogaland statsadvokatembeter, men tidspunktet er usikkert.

Birgitte Tengs ble funnet drept nær sitt hjem på Karmøy 6. mai 1995. Hun var også blitt utsatt for voldtekt.

I 2016 ble Tengs-saken den første saken som ble tatt opp av den nye cold case-enheten i Kripos. 1. september i fjor ble Vassbakk siktet for drapet. Mannen var også mistenkt for drapet på Tina Jørgensen og er senere siktet for den samme handlingen.

Les også: Dette har den nå tiltalte mannen i 50-årene forklart i politiavhør

Forfatter Bjørn Olav Jahr, som blant annet har skrevet boken «Hvem drepte Birgitte Tengs?», har ved flere anledninger kommet med krass kritikk mot politiets arbeid i den opprinnelige Birgitte Tengs-etterforskningen. Han har i mange år vært overbevist om at fetteren var uskyldig og ble feilaktig dømt.

«Politiets etterforskning ser ut til å være preget av en farlig blanding av resignasjon og frykt for prestisjetap», skrev han blant annet i boken fra 2015.

– Dersom opplysningene til Nettavisen stemmer er ikke dette noe overraskende for meg, sier Jahr i en kort kommentar til Nettavisen.

Stjerneadvokaten John Christian Elden er bistandsadvokat for Tengs' foreldre.

– Vi er foreløpig ikke orientert om noen tiltale, skriver Elden i en SMS til Nettavisen.

Det har ikke lykkes for Nettavisen å få kontakt med fetterens mangeårige advokat, Arvid Sjødin.

Tidligere har han uttalt følgende til Nettavisen:

– Politier har en sterkere sak i Birgitte Tengs-saken nå enn de noen gang har hatt. Det må føre til at fetteren blir frifunnet. Han er og har alltid vært uskyldig.

Mener å ha DNA-bevis

I april ble det bekreftet at DNA-funnet på Tengs' strømpebukse er likt DNA-et til siktede. Sakkyndigrapporten ble i ettertid godkjent av Den rettsmedisinske kommisjon. Politiet avsluttet etterforskningen av saken 31. august og har sendt saken til statsadvokaten og Riksadvokaten for påtalemessig avgjørelse.

Rettssaken mot Vassbakk er berammet i Haugaland og Sunnhordland tingrett fra 31. oktober. Nettavisen får opplyst at rettssaken varer til rundt 8. desember, forutsatt at forsvarerteamet fører den planlagte bevisfremleggelsen deres fullt ut.

Mandag 17. oktober er det berammet et forberedende rettsmøte i tingretten hvor aktørene deltar og gjennomgår fremdriftsplanen og tar opp andre problemstillinger, praktiske og juridiske, i forbindelse med saken.

Det har ikke lykkes for Nettavisen å få kommentarer fra Rogaland statsadvokatembeter.

Sør-Vest politidistrikt, som har etterforsket saken sammen med cold case-enheten til Kripos, vil ikke uttale seg på nåværende tidspunkt.

– Riksadvokaten har signalisert at en avgjørelse vil bli offentliggjort i dag. Vi forholder oss til det, skriver kommunikasjonsenheten i politidistriktet i en melding til Nettavisen.

Saken har vært etterforsket i nesten seks år etter at Kripos' cold case-gruppe anbefalte den gjenåpnet i 1996. Tiltalte kobles til drapet med DNA-bevis, sikret gjennom nye analyser av gamle prøver. Han ble avhørt som vitne allerede i den opprinnelige Tengs-etterforskningen og er tidligere blitt trukket fram om moduskandidat.