*Nettavisen* Nyheter.

Birkedal: - Jeg er uskyldig dømt

Gulating lagmannsrett har funnet Trond Birkedal skyldig i å ha misbrukt en 15 år gammel gutt. Foto: Kjetil Grøtte

Lagmannsretten har funnet Trond Birkedal skyldig, og straffen er satt til syv måneders fengsel.

17.10.12 21:25

- Jeg er uskyldig dømt. Jeg tror ikke dette hadde skjedd hvis jeg ikke var Frp's Trond Birkedal. Det hadde ikke engang blitt en sak hvis jeg ikke var en kjent person. Det er vanskelig å forholde seg til dette, og det er selvsagt en fortvilende situasjon å være i, sier Birkedal til Rogalands Avis.

Onsdag ettermiddag ble det kjent at Gulating lagmannsrett dømmer han til ubetinget fengsel i syv måneder og til å betale 60.000 kroner i erstatning.

Hendelsene han er dømt for fant sted i 2008, da fornærmede, en 15 år gammel åpent homofil gutt, medlem av FpU, overnattet på Birkedals hotellrom. Gutten har forklart at Birkedal ga ham intimmassasje og at de to hadde seksuell omgang.

- Selvmotsigelser i dommen
- Dommen er etter min mening full av selvmotsigelser og bare den ene part er blitt hørt. Det kan synes som om bevisbyrden er snudd helt på hodet, mener Birkedal.

Han understreker at han ble enstemmig frifunnet i tingretten.

- Da er det overraskende at lagmannsretten ikke ser at det i det minste er rimelig tvil om skyldspørsmålet. Dommen blir anket til høyesterett, understreker han.

I løpet av onsdag ettermiddag ble det også kjent at Birkedal har byttet forsvarer til kjendisadvokat John Christian Elden.

- Hovedspørsmålet er om lagmannsretten har brukt riktig bevisterskel, eller om denne er for lav, og ikke drøftet alle anførslene som taler for uskyld. Vi ønsker at Høyesterett skal oppheve lagmannsrettens dom, sier Elden til RA.

Ingen konkrete bevis
Rettssaken mot Birkedal startet i Stavanger tingrett i januar i år. Den 16. februar ble den tidligere Fremskrittsparti-politikeren funnet skyldig i uanstendig atferd, skriver NTB.

Han innrømmet å ha smugfilmet gutter på badet og ha brukt en falsk nettprofil til å chatte. For dette ble han dømt til 60 dagers fengsel hvorav 40 ble gjort betinget. Han ble frifunnet for å ha hatt seksuell omgang med den da 15 år gamle gutten – det alvorligste punktet i tiltalen. Påtalemyndigheten anket, og i lagmannsretten endte dommen med motsatt konklusjon.

Det ble ikke lagt fram noe konkret bevis i saken, og lagmannsretten har dermed måttet vurdere de motstridende påstandene.

- Bevisbyrden er snudd på hodet
Birkedal vil nå anke saken videre til Høyesterett:

- Jeg ble enstemmig frifunnet i tingretten. Da er det overraskende at lagmannsretten ikke ser at det i det minste er rimelig tvil om skyldspørsmålet, sier Birkedal.

Han føler at han har måttet bevise sin uskyld, heller enn at hans skyld er bevist.

- Det kan synes som om bevisbyrden er snudd helt på hodet, sier Birkedal.

Les andre saker fra Rogalands Avis her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.