NEW YORK (Nettavisen): - QAnon er i ferd med å bli en sentral del av den republikanske identitetspolitikken, sier USA-eksperten Hilmar Mjelde til Nettavisen, etter denne ukens omtale av konspirasjonsteorien QAnon.

- Trump tror han blir gjeninnsatt i august

Denne uken ble det kjent at Donald Trump skal ha fortalt personer at han returnerer til Det hvite hus. Ifølge New York Times-reporteren Maggie Haberman har Donald Trump fortalt flere personer at han regner med å returnere til Det hvite hus som president i løpet av august.

De oppsiktsvekkende opplysningene fremkommer i en Twitter-melding som reporteren la ut på tirsdag.

Les mer: Sjokkmelding: - Donald Trump tror han blir gjeninnsatt som president i august i år

USA-eksperten Mjelde sier han stoler på opplysningene fra New York Times-reporteren Maggie Haberman.

- Når Maggie Haberman tvitrer det, tror jeg på det. Av journalistene som har dekket Trump i mange år, er hun kanskje den fremste. Hun skriver nå bok om Trump-administrasjonen, som nok vil stå som den mest autoritative fortellingen om Trump-æraen, a la Lou Cannons bøker om Reagan og Robert Caros bøker om Lyndon Johnson, sier Mjelde.

Les også: Ny bok: Skal ha kalt Trump en «forbanna galning»

Selve uttalelsen fra Trump kommenterer Mjelde på følgende måte:

- På ene siden er det bare nok en bisarr uttalelse fra provokatøren Trump. Tullprat som mediene ikke dekker så mye lenger, fordi Trump som avgått president har mistet aktualitet og relevans.

Les også: - Det som har kommet fram de siste ukene vil overraske mange om forholdet mellom Donald og Melania Trump

- På den andre siden er Trumps desinformasjon om 2020-valget en del av anti-demokratiske utviklingstrekk på amerikansk høyreside.

- Veldig mange republikanere godtar ikke valgresultatet. Mike Flynn snakker om statskupp, og republikanerne vedtar nye, dypt problematiske valglover i flere delstater. Hvis dette blir tonen i 2022- og 2024-valgene, noe det er all grunn til å tro, er det amerikanske demokratiet truet. Fordi demokratier kollapser ikke over natten, de smuldrer opp over tid når aktørene begynner å avvise spillereglene, slik vi nå ser skje i et radikalisert republikansk parti, sier Mjelde.

Les også: Hun har fortalt om nakenbildene til Donald Trump - nå vil hun fortelle etterforskerne absolutt alt

- Som å pisse i motvind

Selv om det nå fortsatt spekuleres i om Trump kommer til å stille til presidentvalget i 2024, er det flere kilder som hevder at hovedpersonen selv fortsatt vil være svært opptatt av å bestride valgresultatet fra 2020.

Flere av Trumps rådgivere sier til Washington Post at Trump fortsatt er besatt på å bekjempe valgresultatet.

En av rådgiverne går så langt som å si at det å prøve å overbevise Trump om at han faktisk tapte valget, «er som å pisse i motvind».

Sjokktall om konspirasjonsteorier

I forrige uke skrev Nettavisen om en meningsmåling som viste at 15 prosent av de spurte tror på konspirasjonsteorier/QAnon.

Les mer: Ferske sjokktall om konspirasjonsteorier

Mjelde sier til Nettavisen at han tror dette tallet kan stemme med virkeligheten.

- Ja, konspirasjonstenkning er relativt «mainstream» i USA. En studie fra 2014 fant at halve den amerikanske befolkningen trodde på minst en konspirasjonsteori, sier Mjelde.

- Tror du QAnon utgjør en sterk politisk kraft i USA?

- QAnon er i ferd med å bli en sentral del av den republikanske varianten av såkalt identitetspolitikk, sier Mjelde.

- Det er veldig problematisk på flere vis. For det først er dette tankegodset pur nonsens som ikke hører hjemme i det gode selskap. For det andre blir opplyst offentlig debatt umulig når millioner av mennesker avviser objektive fakta. For det tredje, både på høyresiden og på venstresiden ser vi at folk vil ha seg frabedt å bli kritisert for sine synspunkter, uansett hvor ytterliggående og irrasjonelle de synspunktene måtte være. Det truer hele ytringskulturen i USA, sier USA-eksperten.

- Er årsaken til Trumps jerngrep om partiet

- Tror du QAnon-tilhengerne på noen måte vil være avgjørende ved valget neste år - og presidentvalget i 2024?

- QanON, MAGA, den republikanske grasroten – disse merkelappene omfatter de samme velgerne. Det er disse som stemmer i republikanske primærvalg, og som er årsaken til Trumps jerngrep om partiet. Det var derfor Trump overlevde riksrett nr. 2, og det var derfor Liz Cheney ble kastet ut, sier Mjelde.

- Samtidig må det understrekes at det fortsatt er mange tradisjonelle republikanere som ikke tror på dette våset, sier han til Nettavisen.