RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Per Gilding (Tønsberg blad)

Biskop vil ha slutt på kirkebryllup

Sist oppdatert:
Hun er en av flere prester som mener kirken bør frasi seg retten til å vie.

(Drammens Tidende) - Jeg har ment i alle år at inngåelse av ekteskap er en borgerlig ordning. Det er en borgerlig handling som kan skje på et borgerlig kontor. Men jeg synes det er en såpass stor prinsipiell sak at jeg ikke synes dette skal presenteres som en lettvint løsning på et problem kirken har nå, sier avtroppende biskop i Tunsberg bispedømme, Laila Riksaasen Dahl til VG.

Riksaasen Dahl slutter som biskop senere i år. Per Arne Dahl overtar da som biskop etter henne, men han vil foreløpig ikke røpe sitt syn på kirkebryllup.

- Jeg har gått i hi fram til 20. september og skriver ferdig en bok om nåde, sier Dahl til dt.no.

Kirkemøte

Spørsmålet om kirkebryllup kom opp nå fordi kirkemøtet hadde debatt om ekteskap mellom likekjønnede lørdag. Etter debatten som varte til over midnatt søndag, uttalte sogneprest Sølvi Lewin at kirken bør vurdere å s i fra seg hele vielsesretten.

– Kirken bør vurdere å kutte ut alle vielser. Det kan være en mulig løsning og en hjelp til å leve videre med to forskjellige syn, sier Lewin til avisen Dagen.

Lewins tanke om at Kirken sier fra seg vielsesretten, er ikke et av de framlagte forslagene som kirkemøtet debatterte i Kristiansand.

Flere alternativ

Det ene alternativet som diskuteres, er rett og slett ikke å endre Den norske kirkens ekteskapsforståelse – og dermed ikke innføre liturgi for forbønn eller vielse av likekjønnede. Elleve av de 19 medlemmene i komiteen som jobber med homofilisaken, mener det er best å la liturgien være som den er, skriver Vårt Land.

Fem av medlemmene ønsker å innføre forbønnsliturgi for borgerlig inngåtte ekteskap mellom likekjønnede par, mens tre medlemmer går inn for kirkebryllup for homofile. De to biskopene Solveig Fiske fra Hamar og Laila Riksaasen Dahl fra Tunsberg har allerede gjort det klart at de kommer til å gå inn for det siste forslaget. De tilhører begge bispeflertallet som ønsker at Kirken skal kunne vie homofile par, men gikk i fjor høst inn for forbønnsliturgi som et kompromiss.

Riksaasen Dahl mener spørsmålet om vigselsrett ikke bør komme samtidig med homofilisaken.

- Vi må ha en grundigere diskusjon om det, uten at vi skjeler til saken om homofil ekteskapsinngåelse, sier Dahl til VG.

Det ble lørdag foreslått to kompromissforslag, skriver Dagen. Det ene er innføring av en forbønnsliturgi for likekjønnede par hvor kirken likevel fastholder Kirkens tradisjonelle ekteskapssyn. Det andre er en forbønnsliturgi hvor Kirken kan be for likekjønnet samliv, men uten at denne liturgien skal kobles til en spesiell ekteskapsforståelse.

Kirkemøtet skal gjøre vedtak i saken på tirsdag

Les flere saker fra Drammens Tidende.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere