Gå til sidens hovedinnhold

Bispesønnen: - Jeg er veldig lei meg

Bjarte Baasland (34) snakker om farens avgang gjennom sin advokat.

Onsdag søkte Stavanger-biskop Ernst Baasland (63) om avskjed etter at påkjenningen rundt sønnens gambling ble for stor.

Les også: Biskop Baasland går av

- Bjarte Baasland er veldig lei seg for at faren i dag trakk seg som biskop, sier sønnens advokat, Hege Birkeland Ersdal, til Nettavisen.

- Sønnen prøvde til det siste å få faren til å fortsette i sitt virke, fordi han mener det ikke er noen saklig grunn til at faren skal gi seg. Han har jo ikke gjort noe galt, sier Ersdal til Nettavisen.

- Har Bjarte Baasland vært i kontakt med sin far?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, svarer advokaten.

«Å se smerten...»
Slik uttrykte faren seg i sitt avskjedsbrev tidligere onsdag:

«Allerede i sommer begynte jeg å se at den tragiske saken i vår familie kunne skade tjenesten som biskop og hindre arbeidet i bispedømmet. Det å oppdage de mange låneopptakene og å se smerten hos långiverne, har vært en stor påkjenning. I tillegg kom konkursbegjæringen som oppleves urettferdig, og som er vanskelig å leve med som biskop.

På tross av all støtte og oppmuntring jeg har fått både i bispedømmet og fra hele landet, har jeg likevel valgt å avslutte tjenesten til sommeren. Belastningene det siste halve året har vært så store at jeg ikke ønsker at den nåværende situasjon skal fortsette.

Etter snart 11 utrolig gode år i Stavanger bispedømme, ønsker jeg før sommeren å avrunde tjenesten i takkens og gledens tegn.»

Bispekollegiet har forståelse for avgjørelsen:

- Slik saken har utviklet seg, har vi bispekolleger forståelse for beslutningen, sier preses Olav Skjevesland i Agder til Nettavisen.

- Energisk leder
Skjevesland sier at etter ti års virke står det mye godt igjen etter Baasland:

- Vi ser på ti års tjeneste hvor Baasland har vært en energisk kirkeleder som har gjort mye godt når det gjelder menighetsutvikling og kirkebygging. Det er viktig å få fram, understreker Skjevesland.

- Har Baasland blitt presset til å gi seg som biskop?

- Dette er hans konklusjon, antakelig etter moden overveielse. Hva han skal gjøre fremover, er ikke kjent. Dette er en vanskelig dag, og det kan være vrient å finne veien videre, men noe ligger rundt neste sving, sier Skjevesland.

- Unik sak
- Hvordan har kollegiet støttet ham i denne fasen?

- Vi har hatt en dialog med ham hele veien og skal ta en avskjed med ham til våren. Baasland kommer tilbake en kort periode «i avskjedighetens tegn».

Skjevesland betegner saken som «helt unik»:

- Jeg har aldri opplevd noe lignende, sier Skjevesland, som tror en ny biskop kan være klar på sensommeren.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken