RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bistand for milliarder til spille i Sør-Sudan

Foto: Simon Maina (AFP/NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Siden 2005 har Norge gitt nærmere 4 milliarder kroner i bistand til Sør-Sudan. Innsatsen kan ha vært forgjeves.

OSLO (NTB): - Dessverre er vi nå i den situasjonen at vi har måttet sette statsbyggingsprosjektet på vent og i stedet trappe opp den humanitære bistanden, sier utenriksminister Børge Brende til NTB.

Håpene om økonomisk framgang og et bedre liv for innbyggerne i borgerkrigsherjede Sør-Sudan var store da verdens yngste nasjon løsrev seg fra erkefienden Sudan i juli 2011. Men striden i Sør-Sudan de siste fire ukene truer med å legge alt i grus.

Norge har i lang tid vært et av de største giverlandene til Sør-Sudan. Etter at fredsavtalen med Sudan ble undertegnet i 2005, drysset millionene inn. I årene 2005-2011 lå bistanden på 670 millioner kroner i året i snitt, viser statistikk fra Norad.

Minst to tredeler av pengene gikk til Sør-Sudan. Etter at landet ble selvstendig, har det fått i snitt drøyt en halv milliard i året i norsk bistand. Til sammen har Sør-Sudan mottatt nærmere 3,9 milliarder kroner de siste åtte årene og er dermed blant de landene som har fått mest bistand de siste årene.

- Holder på å rakne
Den blodige feiden de siste ukene, der en politisk konflikt mellom president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar urovekkende raskt utløste underliggende, latente stammekonflikter, har satt både sørsudanerne og giverlandene i sjokk.

- Landet holder på å rakne fullstendig, sier Jok Madut Jok ved den sørsudanske tankesmia Sudd Institute.

- Vi står overfor en humanitær katastrofe, mener FNs koordinator i Sør-Sudan, Toby Lanzer.

OECD feller dom over norsk bistand
Norsk bistand kan bli mer effektiv og målrettet, mener Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) som mandag legger fram sin vurdering av norsk utviklingspolitikk.

I rapporten får Norge ros for å være en sjenerøs bidragsyter, ifølge NRK. Men samtidig mener OECD at norske myndigheter kan stille større krav til resultatene av bistanden.

Regjeringen tar rapporten på alvor, sier utenriksminister Børge Brende (H).

- Vi må være mye tydeligere på hva vi ønsker å oppnå, og vi må måle resultatene etterpå, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere