RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bistand til syrisk politi stanset – kan ha gått til ekstremister


Illustrasjonsfoto: Det frie syriske politi (FSP) i arbeid våren 2014 i forbindelse med poliovaksinasjon av barn.
Illustrasjonsfoto: Det frie syriske politi (FSP) i arbeid våren 2014 i forbindelse med poliovaksinasjon av barn. Foto: Ukjent (www.gov.uk)
Storbritannia og Danmark stanser bistand til et politiprosjekt i Syria. Ifølge BBC kan penger fra prosjektet ha gått til ekstremister.

Den britiske kringkasteren har sett dokumentasjon som viser at politiet som skal håndheve loven i opprørskontrollerte deler av Syria, samarbeider med en domstol hvor en kvinne ble steinet. Politistyrken skal også ha gitt penger videre til ekstremistiske grupper, melder Danmarks Radio.

Støtten til Det frie syriske politi (FSP) har vært kanalisert gjennom den britiske organisasjonen Adam Smith International, som avviser påstandene. Den danske regjeringen har likevel valgt å stanse overføringene til prosjektet og holde igjen drøyt 22 millioner danske kroner som skulle vært sendt i desember.

– Vi tar selvfølgelig slike beskyldninger svært alvorlig. Støtten til prosjektet ble derfor suspendert så fort vi ble kjent med beskyldningen, sier utenriksminister Anders Samuelsen.

– Danmark har støttet det frie syriske politi nettopp for å motvirke radikale gruppers innflytelse og skap trygghet for den syriske sivilbefolkningen, sier ministeren, men minner samtidig om at situasjonen i Syria er komplisert og at det ikke er risikofritt å støtte stabiliseringstiltak i landet. Derfor har departementet omfattende overvåkingssystemer på plass, forsikrer han.

I tillegg til Danmark og Storbritannia har Tyskland, Nederland, USA og Canada støttet politiprosjektet.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere