*Nettavisen* Nyheter.

Bistandsadvokat uenig i polititeori om at det dreier seg om en drapssak

Forsvinningssaken i Lørenskog:

Bistandsadvokat Svein Holden representerer familien til bortførte Anne-Elisabeth Hagen (innfelt). Politiets hovedhypotese er at det nå dreier seg om en drapssak. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Politiet mener bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen nå er en drapssak som har vært fingert som kidnapping. Familiens bistandssadvokat mener det fortsatt dreier seg om en kidnapping som kan ha gått galt.

28.06.19 14:44

OSLO (Nettavisen): - Hovedhypotesen er endret til at Anne-Elisabeth Hagen er drept, sa politiinspektør i Øst politidistrikt Tommy Brøske på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

- Dette innebærer en videre hypotese om at drapet kan ha vært forsøkt skjult gjennom en fingert bortføring, fortsatte han.

Politiets uttalte hovedhypotese har frem til nå vært at Anne-Elisabeth skal ha blitt bortført mot sin vilje, av kidnappere som skal ha hatt økonomiske motiver.

BAKGRUNN: Politiet mener kona til en av Norges rikeste er kidnappet

Politiet: - Familien er i en svært krevende situasjon

Onsdag sa Brøske også at politiet tviler på at det har skjedd en bortføring, og at man har forsøkt å skape et inntrykk av at det er det det dreier seg om.

På direkte spørsmål fra TV 2s reporter, om Holden er enig i politiets formulering, svarte han slik:

- Den formuleringen er jeg ikke enig i, men her må jeg ta forbehold om at politiet har et større overblikk over saken enn jeg har. Men dette er ikke i overensstemmelsen jeg har.

Les også: Slik jobber politiet med tipsene i kidnappingssaken

Fakta

Fakta om forsvinningssaken på Lørenskog

Etter en henvendelse til Brøske, kommenterer han uenigheten slik overfor Nettavisen i en mail:

- Vi hadde et møte med familien i går (tirsdag, journ. anm.), og vi har stor forståelse for at de står i en svært krevende situasjon. På møtet var dagens pressekonferanse tema. Vi tar til etterretning at politiet og bistandsadvokaten vurderer alternative hypoteser litt ulikt, men opplever ikke denne meningsforskjellen som dramatisk.

- Selv om vi nå sier at vi har endret vekting av hypotesene, understreker vi igjen at vi ikke utelukker at vi fortsatt kan stå overfor en bortføring med et økonomisk motiv, inkludert også en bortføring som kan ha gått galt. Det samme gjelder de øvrige hypotesene vi har jobbet med helt fra starten.

Les også: Politileder: - Jeg og mine kollegaer føler på presset til å oppklare Anne-Elisabeth Hagen-saken

Politiet har tidligere uttalt til Nettavisen at de hadde flere ulike hypoteser i saken, deriblant at det kunne dreie seg om et drap. Men frivillig forsvinning og at saken kan ha dreid seg om en ulykke er også teorier de har jobbet ut ifra.

Holden: - Deler ikke oppfatning om fingert drap

Holden tror heller ikke det er sannsynlig at politiet har gitt familien et annet budskap under møtet de hadde tirsdag, enn det pressen fikk onsdag.

Under pressekonferansen brukte politiet ord som «fiktivt» og «fingert kidnapping» om saken.

- Når dere bruker ord som at det skal være et fingert drap, så er det en oppfatning jeg ikke deler. Når jeg snakker om at det kan være en kidnapping som har utviklet seg til et drap, så er det noe helt annet, sier familiens bistandsadvokat Svein Holden til en samlet presse onsdag ettermiddag.

- Det må du nesten spørre Brøske om, det er vanskelig for meg å si noe om hva han tenker, men ut ifra slik jeg oppfatter saken, og dialogen med politiet så er dette en kidnappingssak, som har utviklet seg til muligens å være en drapssak, sier Holden.

Holden sier han ikke selv så pressekonferansen med politiet fordi han selv var i retten, og at han må ta en prat med politiet etter at pressen gjenga hva politiet hadde opplyst om på pressekonferansen.

- Vi får oppklare om det er noen meningsforskjell her eller ikke. Man må også ta høyde for at jeg kan ha misforstått ting, men jeg får ta en prat med politiet.

Les også: Bortføringssaken har gått ut over andre politioppgaver - må be om mer penger

- Er det to ulike virkelighetsoppfatninger her, at politiet har en forståelse, og familien en annen? spurte TV 2s reporter.

- Nei, jeg opplever tvert imot at vi er godt synkronisert. Jeg snakket med påtaleansvarlig på saken i går, vi delte oppfatninger om dette og jeg tror ikke det er noen meningsforskjeller her. Jeg håper heller ikke at media vil forsøke å konstruere en ulikhet som ikke er tilstede.

- Basert på den kontakten jeg har hatt med politiet, har vi hatt samme virkelighetsforståelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ekteparet Hagens bolig i Lørenskog, ca 15 km øst for Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

- Samsvar med det familien ble fortalt

Holden sier også at han har snakket med familien etter at politiet holdt pressekonferanse.

- Familien opplever ikke dette som noe dramatisk. Dette er mer eller mindre i samsvar med det vi ble fortalt i går.

- De sier det er vanskelig å motta beskjeden om at Anne-Elisabeth mest sannsynlig er død. Samtidig har man god tro på at politiet vil løse saken, og vil så godt som mulig bidra til at det vil skje.

Klikk på bildet for å forstørre.

Milliardæren Tom Hagen (bildet) er ektefellen til Anne-Elisabeth, som politiet nå mener er drept. Familiens bistandsadvokat forteller at ingen i familien føler seg mistenkeliggjort.  Foto: Tom Gustavsen / ROMERIKES BLAD

Holden forteller også at det ikke er noen i familien som føler seg mistenkt i saken. Han sier også at de i det lengste har håpet å få henne tilbake i live.

Dette er politiets begrunnelse for at de ikke lenger tror på at det dreier seg om en bortføringssak:

  • Tiden som er gått.
  • Mangel på livsbevis fra Anne-Elisabeth Hagen, til tross for gjentatte oppfordringer fra familien gjennom deres bistandsadvokat.
  • Valget av en lite egnet kommunikasjonsplattform for forhandling.
  • En svært begrenset vilje til kommunikasjon.
  • Fravær av kontakt fra motparten (kidnapperne) de siste månedene.
  • Ønsket om å bruke en komplisert betalingsform (med kryptovaluta).
  • En påfallende liten vilje til å innkassere pengene (kravet var på rundt 86 millioner norske kroner).
  • En helhetsvurdering av etterforskningen som er gjennomført frem til nå.

- På bakgrunn av dette har vi derfor endret hovedhypotesen i etterforskningen. Vi anser det nå mindre sannsynlig for at vi står overfor en bortføring med økonomisk motiv, sier Brøske til Nettavisen.

- Vi kan ikke utelukke de andre hypotesene vi har jobbet etter, helt fra starten av, men vi anser også disse hypotesene for å være svekket.

- Utelukker ikke at Anne-Elisabeth er i live

Politiet understreker at de ikke kan utelukke at Anne-Elisabeth er i live. Brøske fortalte også om noen av en rekke etterforskningsskritt de har gjort.

- Med bakgrunn i tiden som har gått, og mangel på livsbevis, vurderer politiet det som meget lite sannsynlig at hun fortsatt er i live. Vi understreker likevel at vi ikke har noe bevis på det motsatte, og ikke kan utelukke muligheten for at hun fortsatt er i live.

- Vi har siden oktober i fjor foretatt mer enn 400 avhør, gjennomgått mer enn 1700 tips, gjennomført en rekke kriminaltekniske undersøkelser, gjort rundspørringer, ulike søk utendørs, sikret og bearbeidet elektroniske spor, og sikret og gjennomgått flere tusen timer med videoovervåkning.

Milliardæren Tom Hagen, som har slått seg opp som milliardær på strøm og eiendom. Ifølge Kapital har han en nettoformue på 1,7 milliarder kroner. Anne-Elisabeth skal ha blitt bortført fra badet i deres eget hus i Lørenskog cirka 15 km øst for Oslo.

Papir kan være avgjørende bevis

Ektemann Hagen fant et brev i huset da han kom hjem fra jobb klokken 13.30 den 31. oktober. I brevet skal det ha vært fremsatt trusler om at hans kone kunne bli tatt av dage dersom han kontaktet politiet om saken. Klokken 14.00 varslet han likevel politiet.

Papiret som truslene skal ha blitt skrevet på er analysert av politiet. Det skal være på skrevet på gebrokkent norsk.

- Vi mener å ha gode holdepunkter for å vite hvor papiret er produsert, og hvor det er solgt. Vi utelukker ikke at det er solgt i Norge. Men det gjenstår fortsatt etterforskning rundt dette, og av hensyn til den ønsker vi ikke å kommentere detter ytterligere.

Eksperter NRK tidligere har snakket med, sier at arket kan inneholde viktig informasjon. Kripos, som har vært koblet på etterforskningen siden forsvinningen i oktober i fjor, har egne laboratorier hvor ark kan undersøkes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.