*Nettavisen* Nyheter.

Bistandsadvokaten: - En pinefull dag for jenta

Foto: (Scanpix)

Rune Øygard frikjent for overgrep mot barn under 14 år.

22.05.13 16:09

I dag falt dommen i ankesaken mot overgrepstiltalte Rune Øygard.

Juryen frikjente Rune Øygard for overgrep mot barn under 14 år, men mener han forgrep seg på jenta før hun fylte 16 år.

Øygard forlot salen
Etter dommen var forkynt skjulte Rune Øygard ansiktet i hendene. Han ba om å få forlate salen og gikk raskt ut sammen med sin forsvarer Martin Eiebakke.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen uttalte at hun mener straffen for Øygard nå bør ned på måneder, ikke år, nå som han er frifunnet for å ha hatt samleie med jenta før hun fylte 14 år.

- Nå er vi på et helt annet nivå. Det er heller snakk om måneder enn år i fengsel. Vi kommer til å kjøre hardt, sa hun.

- Pinefull dag
Jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdahl, uttalte at den siste dagen har vært pinefull for jenta.

- Dette var en pinefull dag for henne. Hun må ta det inn over seg og så må hun se hvordan det går å ta skole, komme i vanlig gjenge igjen. Hun gjorde det etter tingrettens dom og greide det veldig bra da, så jeg har stor tro på at dette vil gå fint, sa Hjortdahl til pressekorpset.

Jentas bistandsadvokat sier hun opplever at jenta i hovedsak har blitt trodd, selv om Øygard ble frikjent på det ene punktet.

Mildere straff
Påtalemyndigheten må nå revurdere hva slags straff det er riktig å be om etter at juryen i lagmannsretten frifant Rune Øygard på det alvorligste tiltalepunktet.

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter uttalte etter jurykjennelsen onsdag at han vil trekke seg tilbake og vurdere på nytt hva slags påstand om straff påtalemyndigheten skal be om for den tidligere Vågå-ordføreren.

- Det er andre strafferammer for det han er funnet skyldig i, og det er min jobb nå og finne ut hva som vil være påtalemyndighetens påstand om riktig, straff, sa Klundseter etter at kjennelsen var lest opp.

Skyldspørsmål avgjort
I tingretten fikk Øygard en dom på fire års fengsel, men ble da også domfelt for å ha hatt seksuell omgang med jenta før hun var fylt 14 år. Strafferammen for det han nå er kjent skyldig i, er vesentlig lavere enn om han var blitt kjent skyldig i begge spørsmålene retten ba om svar på.

Klundseter ville ikke kommentere hva han tenkte om juryens arbeid, men henviste til at det skal være ukjent for utenforstående.

- Nå er skyldspørsmålet avgjort. Det er mulig å anke på lovanvendelse, saksbehandling og straffeutmåling, sier Klundseter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.