Gå til sidens hovedinnhold

Biter hunden din?

Hva er sannheten om de farlige hunderasene? Forskerne har noen svar, men langt fra alle.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Mandag fortalte Dittdyr om pitbullen som bet en politimann. Retten fastslo at hunden ikke hadde gjort noe galt, og politimannen kom heller ikke til skade.

Av alle hunderasene er det nettopp pitbullen som vekker mest frykt, kanskje sammen med rottweiler.

Men har vi noe å frykte fra de beryktede hunderasene? Noen forskere sier ja, andre tja.

Tallenes tale
Når forskerne ser etter hvilke hunderaser som er farlige for mennesker er det naturlig å se på statistikker over hendelser der hunder har bitt mennesker.

67 prosent av tilfellene der mennesker har blitt drept av bitt fra hunder i USA i perioden fra 1996 til 1998, er det rottweilere eller pitbulltyper som står bak, melder ToledoBlade.com. De har tallene sine fra Journal of the American Veterinary Medical Association.

Tallene antyder altså pitbuller – eller blandingsraser av pitbull – og rottweilere er overrepresentert i den triste statistikken. Men veterinærene stoler ikke blindt på egne tall.

Les også: Er hunden din smart?

Les også: Hva sier hunden egentlig?

Ikke full oversikt
«Statistikker over hundebitt er ikke egentlig statistikker, og de gir ikke et nøyaktig bilde av hunder som biter » står det i en artikkel fra 2001 i Journal of the American Veterinary Medical Association.

I mange tilfeller er det vanskelig å bestemme en hunderase, da stamtavlen kan være mangelfull eller ikke-eksisterende. Slik kan feil rase stemples som synderen etter et angrep.

Ikke alle hundebitt rapporteres eller anmeldes, mindre alvorlige tilfeller dukker derfor ikke opp i statistikkene. Norge er også rabiesfritt, noe som betyr at det ikke er like nødvendig med legehjelp her som i andre land i forbindelse med dyrebitt.

Som hundeeier bør man absolutt ha stamtavle i orden, men det foreligger ikke noe fullstendig register over antall hunder, verken i Norge eller andre land.

Når man ikke har klar oversikt over rasene, bitt eller antall hunder blir tallene unøyaktige.

Eier, ikke hund
Studien tar også noen viktige forbehold; selv om det hadde vært mulig å komme fram til eksakte tall er hundens atferd avhengig av eieren.

Folk som ønsker å oppdra hunden sin til å være et våpen vil velge hunderaser som egner seg til det, og da vil slike raser nødvendigvis dominere statistikkene.

Det er gjort forskning i USA som viser at personer med kriminell bakgrunn trekkes mot hunderaser som ses på som farlige.

Les også: Majlo må dø i Norge

Les også: 38.000 kjemper for Majlo

Forskerne uenig
Hundeadferdskonsulent Gry Løberg, som også vitnet i saken der en pitbull bet en politimann, har god oversikt over forskningen på aggressiv og farlig hundeatferd.

- Man skal være forsiktig med å bruke tall fra USA i Europa, noen hunderaser scorer forskjellig i undersøkelser om aggresjon i ulike land, sier hun til Dittdyr.

Løberg har behandlet over 1200 hunder, mange for aggresjon. Tendensen hun ser er klar:

- Lista over topp ti hunderaser som er oftest til behandling er den samme som lista over de ti vanligste hunderasene. De vanligste hundene i Norge er blandingsraser, og de behandler vi også flest av.

Les også: Odin dyttet – må dø

Les også: Odin frikjent

Omstendighetene
Løberg er opptatt av at mye forskning ikke tar hensyn til situasjonen der en hund bet.

- Der det er snakk om alvorlig skade, ser vi at hundene ikke går i bånd, at det er flere hunder og at angrepet skjer utendørs.

Hun har selv behandlet tre hunder som hun har vurdert som farlige.

- Det var to schæfere og en rottweiler. Den ene schæferen hadde utviklet aggressivitet etter bruk av strømhalsbånd, mens de to andre hundene var syke, sier Løberg til Dittdyr.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

HTML EMBED
Reklame

Shoppingfesten fortsetter - Sjekk søndagens Black Weekend-salg