*Nettavisen* Nyheter.

Bitt av flått, ble henvist til psykiatrien

Foto: (Privat)

- Jeg skjelver i hele kroppen, sier Kristian Skjøtt (24).

07.05.12 22:21

(SIDE2:) - Jeg ble bitt på siden av hofta på våren 2011. I høst fikk jeg et bitt på navlen, som det ble en rød ring rundt. Det var da jeg ringte legen, sier Kristian Skjøtt (24) til Side2.

Det er Tønsbergs Blad som mandag forteller historien om Kristian som er hardt rammet av flåttbitt.

Fra å jobbe som bilmekaniker, og være aktiv, er han nå sykemeldt. Han synes det er noe vanskelig å forklare hvordan han har det nå:

- Jeg er litt ustø, og skjelver. Jeg skjelver innvendig, og har det i hele kroppen. Det er en urolig stemning i kroppen, og matlysten eksisterer ikke. Men jeg er veldig sulten.

Kristian føler seg også konstant veldig sliten, og han sover nesten ikke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Privat)

På tur med hunden
24-åringen har hund, og er glad i å gå tur i området rundt Re utenfor Tønsberg. Det var også her han ble blitt.

- Jeg ble nok bitt da jeg var ute med dyret. Jeg har sett mye flått der, og også sett de krabbe på beinet og buksa, forteller han til Side2.

Andre gang Kristian ble bitt, begynte det å klø. Han sammenligner følelsen med et myggstikk, og sier at han fikk beskjed på legevakten at det hele var normalt.

- De sa at det var normalt at det var irritert, men hvis jeg fikk en rød ring rundt bittet, skulle jeg ta kontakt med legevakten.

Etter en stund fikk han vondt, og merket flere uvanlige symptomer i kroppen. Ifølge tb.no lurte han selv på om det kunne være reaksjoner på borrelia. Han ble henvist til nevrologisk avdeling, og det ble tatt prøver. Men beskjeden var at det ikke kunne være borreliose.

Nedsatt allmenntilstand
Ifølge Folkehelseinstituttet kan flått i Norge hovedsakelig overføre to ulike sykdommer, hvor Lyme borreliose er den vanligste. Den skyldes bakterien (Borrelia burgdorferi) som kan overføres gjennom flåttbitt. Hvert år blir det til Folkehelseinstituttet meldt i overkant av 300 tilfeller av Lyme borreliose, der de smittede har utviklet sykdomstegn av ulik alvorlighetsgrad.

Smitte med bakterien kan gi utslett rundt bittstedet fra 3-30 dager etter at man ble bitt. Noen kan etter en stundt få tegn på alvorlig infeksjon, og oppleve nedsatt allmenntilstand, leddplager, muskelsmerter og utslett i et stort område.

Mer alvorlige komplikasjoner er hjernehinnebetennelse, ensidig ansiktslammelse, betennelser i hjerteposen, hjertemuskelen eller ledd.

- Henvist til psykiatrien
Deretter ble han henvist til Linde psykiatriske senter.

- Det er normal prosedyre når de ikke finner hva som er feil, å gi en udiagnostisert psykisk lidelse. Det er en måte å gjøre det på når de ikke vet hva som er galt, og det er inkompetanse som fører til det. Det er ikke legenes feil nødvendigvis, men det er de på «toppen» som gjør at slik praksis sprer seg, mener Kristian.

Fikk hjelp
Han forteller at det var kiropraktoren hans som tok tak i problemet, og henviste ham til et laboratorium i Tyskland. Da fikk han svar på at han blant annet hadde borrelia, og får nå behandling.

- Nå får jeg behandling mot borrielose, som jeg betaler selv, sier Kristian, og legger til:

- Jeg hadde flaks som hadde en kiropraktor som henviste meg, men de fleste hører på overlegen som sier at du har ikke borrelia. En ting er hvis legen sier kanskje, en annen ting er å få beskjed om at det garantert ikke er det. Neste steg er å høre at du er gal....

- Hva skal man gjøre?
Kristian påpeker at han ikke skjønner regnestykket på en slik prosess. Han mener at det burde vært mye bedre å få raskere og bedre hjelp, slik at folk kan komme ut i arbeidslivet igjen.

24-åringen er selv bilmekaniker, men er nå sykemeldt.

-Jeg har aldri vært sykemeldt før, sier han, men legger til:

- Jeg har fått telefoner nå fra folk som har anbefalt leger, men hva som skjer framover får jeg se. Jeg tar det med et smil, hva skal man gjøre?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.