*Nettavisen* Nyheter.

Bitter Berlusconi kastet ut av de folkevalgte

Det var sterke følelser i det italiensek parlamentet da de onsdag kveld stemte for å utestenge tidligere statsminister Solvio Berlusconi. Foto: Remo Casilli / Reuters /NTB scanpix

Silvio Berlusconi er sparket ut av nasjonalforsamlingen med umiddelbar virkning

27.11.13 21:47

I stedet for å være med på talkshow, reiste han straks hjem til Milano for å være sammen med familien.

- Det er en bitter dag, en sorgens dag for italiensk demokrati, sa Berlusconi (77) til tusenvis av tilhengere i Roma onsdag kveld. Like etter var det klart at Italias tidligere statsminister hadde mistet sin plass som senator, samt muligheten for å stille som kandidat i politiske valg de seks neste årene.

I tillegg er han fratatt sin politiske immunitet og kan som alle andre borgere pågripes av politiet. I Italia går det rykter om at den styrtrike forretningsmannen som i 20 år har dominert italiensk politikk, vil bli arrestert i nærmeste framtid. Opplysningene blir avvist som absurde av Berlusconis tilhengere.

Skattedom
Bakgrunnen for utkastelsen er at Berlusconi i august ble dømt til fire års fengsel for skattesnusk. Dommen ble omgjort til ett års samfunnstjeneste på grunn av hans høye alder. Italiensk lov sier at personer dømt for kriminelle handlinger ikke kan sitte i nasjonalforsamlingen.

Prosessen mot Berlusconi var en ren prosedyre, men hans støttespillere fremmet en rekke forslag i et forsøk på å hindre at han mistet plassen i senatet. Møtet var preget av høye rop og protester, og en av Berlusconis allierte holdt blant annet et innlegg der han sammenlignet eksstatsministeren med Nelson Mandela.

Stemningen inne i salen var så opphisset at to senatorer på et tidspunkt nesten begynte å slåss.

Hjem til Milano
Etter at nasjonalforsamlingen hadde beseglet Berlusconis politiske skjebne, reiste han straks til flyplassen i Roma for å ta et privatfly til Milano. Der skulle han etter møte familiemedlemmer.

Egentlig skulle han ha deltatt i et talkshow på TV, men han ombestemte seg fordi barna hans ba ham om ikke å delta, melder italienske medier.

Det var på forhånd klart av Berlusconi etter all sannsynlighet ville miste sin plass som senator og få politisk karantene Både representanter for regjeringspartiene og den rebelske Femstjernersbevegelsen hadde på forhånd sagt at Berlusconi ikke fortjente å få beholde plassen.

- En sorgens dag
Berlusconi ga uttrykk for både bitterhet og sorg da han talte til de flere tusen menneskene som møtte fram i Roma sentrum for å vise ham sin støtte onsdag kveld. Men han vil ikke gi seg som leder i sitt eget parti Forza Italia.

- Vi må bli værende på banen, vi må ikke fortvile selv om lederen av sentrum-høyre ikke er senator mer. Det er ledere for andre partier som ikke er parlamentarikere, sa han.

To personer viste en fascisthilsen idet Berlusconi avsluttet talen.

Grundig lei
Men selv om Berlusconis parti greide å mobilisere tusenvis av støttespillere, ser de fleste italienerne ut til å være grundig lei mannen som har vært Italias statsminister hele tre ganger, og som har dominert italiensk politikk i 20 år.

- Vi greide å få slutt på 20 års fascisme, vi kan få slutt på 20 års berlusconisme også. Jeg håper at vi kan bli et mer voksent land heretter, sier Giulio fra Roma til nyhetsbyrået AFP.

Pensjonisten Guida mener noe av det samme.

- Berlusconi har ruinert oss Og om han skulle lytte til meg, så bør han pakke sine vesker og dra, sier han.

Ifølge meningsmålinger har Berlusconi fortsatt støtte fra hver femte italienske velger.

Fakta om Silvio Berlusconi

* Født 29. september 1936 i Milano.

* Tok jusseksamen i 1961 før han slo seg opp på eiendomsutvikling. Bygde opp landets største medieselskap, Mediaset.

* Forbes rangerte ham i 2013 som verdens 194. rikeste mann, med en formue på vel 37 milliarder kroner. Han har tidligere vært enda høyere på listen.

* Italias statsminister i periodene 1994– 1996, 2001– 2006 og 2008– 2011.

* Anklaget for korrupsjon, økonomiske misligheter, forbindelser til mafiaen og kjøp av sex fra en mindreårig, og etterhvert dømt for en rekke av forholdene.

* Bakgrunn for at han stemmes ut av Italias nasjonalforsamling er at han er dømt for skattesvik som i utgangspunktet ville føre til fire års fengsel, men som Berlusconi (77) må sone med ett års samfunnstjeneste på grunn av alderen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.