– Ja, vi er kjent med denne konflikten og gjør undersøkelser knyttet til den, sier seksjonssjef Grete Lien Metlid ved voldsavsnittet i Oslo politidistrikt til NTB.

Hun understreker at politiet ikke har festet seg ved noen hovedteori om motivet bak knivangrepet mot imamen mandag kveld, men bekrefter at den gamle maktkampen i Norges største moské er en av teoriene.

Striden rundt hvem som skulle være religiøs leder i moskeen på Grønland raste som verst i 2006, og resulterte blant annet i et knivangrep under en fredagsbønn våren samme år. Fire personer ble brakt til legevakta med stikk- og kuttskader etter at sju menn tok seg inn i moskeen og angrep dem med kniver og balltrær. Flere personer ble i etterkant dømt til fengselsstraffer for angrepet.

I september i fjor ble det kjent at Islamsk Råd politianmeldte tre trusselepisoder mot norske moskeer, én av dem var knyttet til Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat.

Livstruende skader

Styreleder Ghulam Sarwar utelukker ikke at det er den gamle konflikten som har blusset opp, men framholder overfor NRK at den strekker seg langt tilbake i tid, og at det aktuelle miljøet mer eller mindre er oppløst.

– Dette var tilbake i 2006 og knytter seg til en familie. Mange av de folkene sitter inne. Vi kan ikke vite om det er dem, sier han.

Politiet skal ha fått navnene på flere konkrete personer som medlemmer av menigheten mistenker kan ha noe med saken å gjøre.

Skadene Shah ble påført i blant annet hodet og ansiktet ble først karakterisert som livstruende. Metlid sa tirsdag kveld at det «etter forholdene» går bra med imamen, og at han ble avhørt samme kveld. Metlid ville ikke referere hva han har forklart.

Shah ble angrepet bakfra, av en gjerningsmann som var maskert med en hvit finlandshette, da han skulle låse seg inn i boligblokken der han bodde. Metlid ber eventuelle vitner om å melde seg med sine observasjoner.

Sterkt preget

Angrepet har gått hardt inn på menigheten, ifølge styreleder Ghulam Sarwar.

– Vi er svært preget. Det er en tragisk hendelse for moskeen, men også for religionen. At et slikt angrep skjer utenfor Allahs hus, hvor folk kommer for å finne fred, det skulle aldri ha skjedd, sier Sarwar til NTB.

Han sier mange i moskeen nå føler seg utrygge.

– Selv jeg har fått råd fra mange venner om å ikke lenger gå alene, sier Sarwar.

Islamsk Råd fordømmer ethvert voldelig angrep på en religiøs leder, uansett hvilken tro han eller hun representerer.

– Angrepet på imam Nehmat Ali Shah fordømmer vi på det sterkeste, sier generalsekretær Mehtab Afsar til NTB.

Han understreker at han ikke er kjent med motivet for voldsangrepet mandag kveld, men understreker at angrep på religiøse ledere er uakseptabelt.

– Vi er bekymret for en utvikling der man går til angrep på religiøse ledere, uansett hva motivet måtte være, sier han. (©NTB)