RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bjarnes festdag

Sist oppdatert:
Bjarne Skeies Sinvest steg kraftig fredag. Samtidig fikk Schibsted skikkelig juling på Oslo Børs.
Hovedindeksen på Oslo Børs endte flatt fredag, mens det var en liten oppgang for uken som helhet. For selskapene på Oslo Børs var det en blandet utvikling.

Schibsted fikk skikkelig juling fredag. Aksjekursen til selskapet falt hele 5,4 prosent til 185 kroner, etter at selskapet leverte resultater for fjerde kvartal. På resultatpresentasjonen torsdag viste toppsjef Kjell Aamot med klarhet sitt fokus på nettbaserte medier. Investorene som er kortsiktige er imidlertid bekymret for inntjeningen i 2006 og 2007, og tror den offensive satsingen til mediekjempen vil dra ned resultatene.

Fiskeaksjene Cermaq, Pan Fish og Fjord var høyt oppe på taperlisten fredag. Disse aksjene falt henholdsvis 5,6 prosent, 1,5 prosent og 3,5 prosent. Bakgrunnen for fallet var den store oppgangen i går. Enkelte investorer benyttet dagen til sikring av gårsdagens gevinst. Full fart i fiskeaksjene ventes ikke før Pan Fish kommer med sine resultater i neste uke.

Høyt oppe på dagens vinnerliste var Aker American Shipping, etter en oppgang på prosent. Etter at Aker Kværner også steg gode 3 prosent i dag, så fortsetter børsfesten for Røkkeselskapene. Kjell Inge Røkke er nå i en helt annen situasjon enn for noen år siden, og det virker ikke som han kan trå feil for øyeblikket. Fredag meldte Aker Kværner om en stor ordre på to Seadrill-rigger som bygges i Sør-Korea.

Innenfor riggsektoren var situasjonen blandet flere av selskapene ble trykket ned etter en svak utvikling på USA-børsene. John Fredriksen SeaDrill falt 3,2 prosent til 68,75 kroner. I Bjarne Skeies Sinvest gikk det motsatt vei. En artikkel i Finansavisen i dag ble det hevdet at det går budrykter om Sinvest. Dette fikk denne aksjen til å løfte seg hele 4,1 prosent til 109,25 kroner.

Flatt på Wall Street

Dow Jones-indeksen starter dagen flatt og er ned 0,02 prosent til 10.880,95 poeng. Teknologiaksjene på Wall Street faller smått tilbake. Nasdaq begynner børsdagen ned 0,05 prosent til 2.254,63 poeng. S&P 500 er opp 0,02 prosent til 1.263,97 poeng.

Legemiddelselskapet Pfizer kommer i dag med et resultat varsel for kommende år. Selskapet venter at resultatet blir dårligere enn det de har meldt tidligere. Omsetningen i 2006 er ventet å komme på linje med 2005, mens selskapet venter at resultat pr. aksje blir noe bedre enn hva tilfellet var i 2005.

Meldingen om at handelsunderskuddet vokser gjør også de amerikanske aksjetraderne noe bekymret denne dagen. Inflasjonsfrykten øker etter at den amerikanske sentralbanken har hintet frem at det kan bli flere renteøkninger i tiden som kommer.

Makrotall fra de amerikanske myndighetene indikerer at handelsunderskuddet i USA stiger. På forhånd ventet markedet at underskuddet i desember ville bli på minus 65 milliarder dollar. Fasiten viste imidlertid minus 65,7 milliarder dollar for perioden.

Mot en blandet åpning på Wall Street

Dow Jones ligger an til å åpne opp 0,22 prosent denne dagen. Teknologiaksjene på Nasdaq- indeksen er ventet å starte dagen med en liten tilbakegang. Nasdaq-futuren faller denne fredag ettermiddagen 0,12 prosent.

Den mer brede S&P 500 ligger an til å åpne flatt, ifølge futurene i USA. Makrotall fra de amerikanske myndighetene indikerer at handelsunderskuddet i USA stiger.

På forhånd ventet markedet at underskuddet i desember ville bli på minus 65 milliarder dollar. Fasiten viste imidlertid minus 65,7 milliarder dollar for perioden.

Nedgang til lunsj

Hovedindeksen stiger noe fra tidligere bunn og er ved lunsjtider ned 0,3 prosent til 354,10 poeng.

Oljeselskapene topper fortsatt listen over de mest omsatte aksjene. Statoil faller tilbake 0,85 prosent til 174 kroner. Norsk Hydro faller også noe tilbake så langt denne dagen med en nedgang på 0,57 prosent til 782 kroner. Oljeselskapet DNO stiger 1,06 prosent til 47,50 kroner.

Riggaksjene har en noe blandet utvikling. John Fredriksens SeaDrill og Fred Olsen Energy faller tilbake henholdsvis 2,11 prosent og 1,41. Prosafe og Awilco Offshore stiger 2,32 og 2,42 prosent.

Bjarne Skeies riggsatsning Sinvest stiger 4,05 prosent. Aksjen har vært tynget de siste dagene på grunn av dårlig utvikling for riggaksjer i USA og markedet har enda ikke tatt innover seg de gode slutningene selskapet meldte tidligere i uken.

Acta Holding, Aker American Shipping og Opticom har inntatt toppen av vinnerlisten så langt denne dagen og stiger henholdsvis 4,81, 4,63 og 4,28 prosent.

Oljenykommeren Petrobras Energy & Resources faller tilbake 5,87 prosent denne dagen og topper dermed taperlisten ved lunsjtider. Photocures tegningsrettigheter følger tett etter med en tilbakegang på 5,56 prosent. Deep Sea Supply er ned 4,65 prosent.

Lakseaksjene som steg mye i gårsdagens handel her på Oslo Børs faller tilbake ved lunsjtider. Fjord Seafood som var gårsdagens vinner faller tilbake 2,15 prosent. Selskapet steg mye på gode kvartalstall. Pan Fish er så langt denne dagen ned 0,73 prosent.

Cermaq melder i dag om et rekordresultat, men investorene sender aksjekursen ned 2,10 prosent. Lerøy Seafood og Aker Seafood følge etter med en nedgang på 0,31 og 2,44 prosent. Domstein blir også sendt ned 2,11 prosent.

Børsene i Europa har en noe blandet utvikling. Den tyske Dax-indeksen og den londonbaserte FTSE 100-indeksen har en flat utvikling ved lunsjtider. Den franske Paris CAC 40-indeksen stiger noe, mens aksjene i Stockholm faller noe tilbake.

Danskene er fortsatt urolige for konsekvensene av Mohammed-tegningene og investorene på København-børsen sender de danske aksjene ned 0,88 prosent.

Oljerelatert nedgang

Hovedindeksen sendes ned 0,81 prosent til 352,31 poeng. Oljeserviceaksjene på Oslo Børs faller tilbake i dagens handel. SeaDrill, Stolt Offshore og Subsea 7 faller henholdsvis 2,82, 1,1 og 2,92 prosent like etter at børsen åpnet.

Statoil og Norsk Hydro topper listen over de mest omsatte aksjene like etter at børsen åpnet. Aksjene faller tilbake 0,57 prosent til henholdsvis 174,50 og 782 kroner. Oljeprisen stiger videre denne dagen.

Fjord Seafood som var gårsdagens vinner faller tilbake 2,98 prosent. Selskapet steg mye på gode kvartalstall. Pan Fish er så langt denne dagen ned 1,83 prosent. Cermaq leverte rekordresultat denne dagen men faller tilbake 0,53 prosent.

Tandberg Television melder at de har fått inn 526 millioner kroner fordelt på 5 millioner aksjer til en tegningskurs på 108,50 kroner. Selskapet opplyste i går at de ville utstede inntil 6 millioner aksjer, men sier i dag til iMarkedet.no at de ikke trengte mer enn det de fikk inn.

Det var et kursrally i TAT-aksjen i går etter at de rapporterte om knalltall på onsdagen og aksjen steg 14,43 prosent og sluttkursen endte på 111 kroner. Tandberg Television-aksjen faller tilbake 0,90 prosent til 110 kroner like etter at børsen åpnet fredag.

Schibsted leverte som ventet skuffende tall etter børs i går. Selskapet sendte tidlig i januar ut et resultatvarsel hvor de meldte at de kom til å levere under det som tidligere var antydet. Markedet svarer med å sende aksjekursen ned 3,84 prosent.

Telenor faller tilbake 1,42 prosent. Telia Sonera leverte svakere tall enn ventet i fjerde kvartal og bidrar med å senke Telenor.

Dagens vinner etter en halvtimes handel er ContextVision, Camillo Eitzen og DiaGenic som stiger henholdsvis 6,03, 4,1 og 3,98 prosent.

Fisk og olje

Lakseselskapene vil fortsatt være i fokus denne dagen. Sektoren gjorde det svært godt i går, og alle de store lakseoppdretterne toppet vinnerlisten. Fjord Seafood meldte i går om svært gode kvartalstall for fjerde kvartal.

I dag melder konkurrenten Cermaq om et rekordresultat og selskapet ser også gode utsikter i tiden fremover. Konsolideringsryktene strømmer på og markedet venter at bransje vil gå igjennom en restrukturering.

Oljeservicesektoren falt i gårsdagen handel i USA, de amerikanske oljeaksjene falt også noe tilbake. Oljeprisen fortsetter videre oppover denne dagen og de oljerelaterte aksjene på Oslo Børs vil nok fortsatt være under press. Transocean ledet an i nedgangen og falt tilbake 2,28 prosent.

Gullprisen gjorde et lite comeback i den amerikanske handelen. Gullsektoren steg 1,70 prosent i den amerikanske handelen, etter at gullprisen klatret 14,30 dollar til 566,10 dollar.

Tandberg Television meldte i går etter børs at de skulle gjennomføre en rettet emisjon på 6 millioner aksjer. I dag melder selskapet at de har fått inn 526 millioner kroner fordelt på 5 millioner aksjer til en tegningskurs på 108,50 kroner. Det var et kursrally i TAT-aksjen i går etter at de rapporterte om knalltall på onsdagen. Aksjen steg 14,01 prosent og sluttkursen endte på 111 kroner.

Oljeselskapet Canargo melder at de starter boringen på Manavi M12-brønnen. Selskapet skriver også meldingen at de har blitt enige om en kontrakt på gassleveranse Ninotsminda Field. En endelig avtale vil ble undertegnet senere, og de georgiske myndighetene skal begynne arbeidet med å legge en gassledning.

Aker Kværner har fått nok en kontrakt om levering av boreutstyr til to rigger som SeaDrill har bestilt. Kontraktsverdien skal ligge rundt 930 millioner kroner.

Rentefrykt i Asia

Morgan Stanley Capital International Asia Pacific indeksen endte ned 0,3 prosent til 125,83 poeng, dermed har denne brede asiatiske indeksen falt tilbake 1,2 prosent den siste uken. Dette er første gang på 7 måneder at denne indeksen falt tilbake 2 uker på rad.

Den japanske Nikkei 225 falt 1,1 prosent til 16.257,83 poeng og det var særlig eiendomsselskapene dro ned. Eiendomssektoren på Topix-index stupte 3,9 prosent.

De asiatiske børsene ble rammet av at den japanske sentralbanksjefen hintet frem at renten kan være på opp igjen. Dagens rentenivå i Japan er rundt null, og sentralbanken signaliserer at holdningen med å holde rente på dette nivået kan være over.

Blandet på Wall Street

Dow Jones endte opp 0,23 prosent til 10.883,19 poeng. Teknologiaksjene på Nasdaq klarte ikke holde den gode starten ved like og falt tilbake 0,49 prosent til 2.255,87 poeng. Det var særlig hardware-, software- og semiconductoraksjene som ledet an i nedgangen.

Den brede S&P 500 endte ned 0,15 prosent på 1.263,80 poeng. Oljeservice-sektoren stupte 2,88 prosent denne torsdagen, mens oljeaksjene falt 1,89 prosent.

De amerikanske aksjene var stort sett i positivt terreng denne torsdagen. Gode makrotall fra de amerikanske arbeidsmyndighetene viser at antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd sett i et fire ukers perspektiv er på det laveste siden april 2000.

Dette sammen med positive resultatvarsler fra en rekke selskapet var ikke betryggende nok for investorene på Wall Street. Frykten for at den amerikanske økonomien ikke er friskmeldt kom snikende og sendte aksjekursene noe ned.

- Akkurat nå virker det som om at fraværet av dårlige nyheter blir behandlet som gode nyheter. Jeg ser det bare som mye støy akkurat nå. Det er fortsatt mye å ta tak i der ute, sier en investering direktør til nyhetsbyrået AP.

Best Buy, USAs nest største elektrokjede, kom med et positivt resultatvarsel hvor selskapet melder om høyere salg i fjerde kvartal. Markedet reagerte med begeistring og sendte aksjekursen opp 9 prosent i torsdagens handel på Wall Street.

Det er den økende etterspørselen etter flate TV-er og Ipods som gjør at selskapet venter et bedre salg enn tidligere bebudet. Konkurrenten Circuit City Stores stiger også på meldingen om økt omsetning av flate TV-er.

Electronic Data, verdens nest største tilbyder av computer tjenester, melder at de kommer til å levere bedre enn hva markedet venter i fjerde kvartal. Selskapet sier at resultatet vil ble langt sterkere enn noen hadde forventet.

Forsikringsselskapet Aetna og hotellkjeden Marriot International kom også med positive resultat varsler og bidro til at det positive investeringsklimaet i de amerikanske aksjemarkedene holdt seg godt.

Pilotene i flyselskapet Delta Airline truer med streik hvis dere forslag til pensjonsplan ikke blir vedtatt. Flyselskapet har informert pilotenes fagforening om at pensjonsavtalen kan komme til å opphøre som et steg i en omstillingsprosess. Partene har innledet forhandlinger, og piloten truer med å ta en dansk vri gjennom å streike.

Det er ventet at Oracle kommer til å melde at de vil kutte 1.000 stillinger i en omstilingsprosess. Selskapet kan komme til å gjennomføre tiltaket for å beholde lønnsomheten etter en rekke fusjoner og sammenslåinger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere