Gå til sidens hovedinnhold

Bjerke vgs endrer rutiner: – Vi bøyer av for presset

En overrasket skolebyråd Torger Ødegaard var rask til å slå ned på segregering blant elevene på Bjerke videregående skole. Rektor Gro Flaten ved Bjerke VGS. sier det nå vil bli en ny prosess i forhold til klassesammensetninger.

LINDERUD: Dagsavisen kunne i dag melde at Bjerke videregående skole skiller etnisk norske elever og elever med minoritetsbakgrunn i ulike klasser.– Dette er ulovlig mener jeg, sier skolebyråd Torger Ødegaard (H).

Nå må skolen rette opp i klassefordelingen.

En ren minoritetsklasse

I følge Dagsavisen er det tre klasser på skolens første trinn. A klassen består utelukkende av elever med minoritetsbakgrunn, mens de to andre har 14 etnisk norske elever i hver klasse.

Skolen forteller til avisen at dette er fordi de etnisk norske elevene velger å slutte skolen dersom de føler seg alene som "hvite elever".

Bøyer seg for presset

Rektor ved Bjerke VGS. Gro Flaten sier til dittOslo.no at de i fjor hadde noen få etnisk norske elever på første klasse studiespesialisering som ønsket å bytte skole på grunn av at de var i mindretall.

– Grunnen til at vi gjorde dette var fordi vi ønsket å ivareta mangfoldet på skolen. Vi ønsker at begge grupper fortsetter. Derfor mente vi at dette var en god løsning, sier hun.

Flaten ser imidlertid nå at saken «kom uheldig ut»

– Vi bøyer oss for presset. I fremtiden må vi være enda mer nøye i å se på elevsammensetningen på skolen. Og forholde oss til lovverket.

Skolen må rette opp i problemet

Torger Ødegaard (H) forteller til dittOslo.no at han fikk høre om «klasseskillet» på radioen i morgentimene.

– Jeg ble overrasket. Dette er ikke greit, sier Ødegaard.

Han kontaktet utdanningsetaten, som nå har gitt skolen beskjed om at de må rette opp klassefordelingen.

Ødegaard forteller at slike fordelinger ikke er ønskelig i Osloskolen.

– Vi har ikke hørt om at det er andre skoler som deler opp klassene slik, sier han.

Foretrekker ikke etnisk norske elever

Rektor Flaten presiserer at elevene som ble plassert i en klasse med kun ikke-etniske nordmenn også omgås etniske nordmenn gjennom flere timer valgfag i uken.

– Det er viktig å presisere at de ikke går i samme klasse hele tiden, sier hun om ordningen som nå blir avviklet.

– Er det slik at etnisk norske elever er foretrukket foran ikke etnisk norske ved Bjerke VGS, siden dere ønsker å tilrettelegge på denne måten?

– Nei, de er ikke foretrukket, men for å sørge for en god integrering må vi ha et mangfold, sier hun.

Flaten forteller at saken har skapt reaksjoner blant elevene.

– Det blir nå en ny prosess i forhold til klassesammensetninger i samråd med elevråds- og driftsstyrerepresentanter. Vi har begynt prosessen nå, sier hun.