Se videointervju med helsedirektør Bjørn Guldvog her:

STATSMINISTERENS KONTOR (Nettavisen): Et topptungt lag med statsminister Erna Solberg i spissen fortalte om nye lettelser og vaksinepass onsdag ettermiddag.

Nettavisen fulgte opp det at kun én av tre somaliere over 75 år har takket «ja» til vaksine med helsedirektør Bjørn Guldvog.

- Hvor ser du på den situasjonen?

- Jeg synes det er bekymringsfullt lite, så jeg vil gjerne oppfordre de som ikke er vaksinert, til å ta kontakt med kommunen for å få tilbud om vaksine, sier Guldvog til Nettavisen i intervjuet over.

Les også: Bare en av tre eldre somaliere har sagt ja til vaksine - nå gir Jan Bøhler klar beskjed

Guldvog ber også barn og kjente til de som er litt skeptiske bidra med å gi gode råd, slik at de kan få vaksinert seg så raskt som mulig.

- De har sagt nei til å gjøre det, både av frykt for bivirkninger og kanskje en tanke om at «når andre er vaksinert, trenger ikke jeg». Hva må gjøres fremover for å få flere til å si ja?

- Jeg tror det er nødvendig at vi har en veldig tett dialog med disse miljøene og ikke minst at barn som er godt kjent med foreldre som er urolige og skeptiske, forteller at dette er en klok ting å gjøre i den situasjonen vi er i nå og at disse vaksinene er så trygge som vi kunne håpe på, sier Guldvog.

Les også: Kraftige reaksjoner på gjenåpningen: – Dette henger ikke sammen

- Har Oslo kommune gjort nok for å få flest mulig til å si ja til vaksine?

- Jeg tror Oslo kommune har gjort et veldig godt arbeid med å forberede alle grupper i befolkningen på vaksinering, men så er det slik at det er resultatet som teller til slutt, så jeg vil oppfordre både Oslo og alle andre kommuner som har en del vaksineskeptikere til å legge inn enda et lite støt for å få opp vaksinegraden.

Choudri: - Mange er redd for bivirkninger

Daglig leder i Internasjonal helse- og sosialgruppe (IHSG), Tayyab Choudri, har snakket med en rekke personer i det somaliske miljøet fra deres nettverk.

- Vi ønsker å formidle at det er en stor grad av skepsis knyttet til det å ta vaksine, sier Choudri til Nettavisen.

- Mange er redd for bivirkninger og lurer på hvor mye vaksinen egentlig beskytter. Andre tenker «når så mange har tatt vaksinen, trenger ikke jeg».

Les også: Erna Solberg med klar beskjed: - Folk bør si ja

For ham og IHSG er det viktigste nå at det kommer ut så presis kunnskap og informasjon til dem det gjelder.

- Det er så viktig å si ja til vaksinen. Jo flere som gjør det, jo mindre vil skepsisen bli, tror han.

Choudri etterlyser mer informasjon om hvor god effekt de ulike vaksinasjonsprogrammene har.

Les også: Bare en av tre eldre somaliere har sagt ja til vaksine - nå gir Jan Bøhler klar beskjed