Bjørn Håvard sover ute i 16 dager for å kjøpe vin for over 100.000 kroner

Turte ikke vente lenger: - Det er den beste vinen i en mannsalder, sier vinentusiasten.

25.01.19 21:03

AKER BRYGGE (Nettavisen): Tirsdag satte Bjørn Håvard Larsen seg som førstemann i køen utenfor Vinmonopolet på Aker Brygge.

- Jeg kommer nok til å bruke godt over 100.000 kroner, forteller han til Nettavisen.

7. februar legges nemlig den ekstremt høyt ettertraktede vinen Domaine de la Romanée-Conti 2015 ut for salgs. Det er derimot svært få eksemplarer av Burgund-vinen som kommer på markedet, noe som førte til at Larsen ikke kunne ta noen sjanser.

- Det er den beste årgangen for rød Burgund i en mannsalder. Når man krysser det med verdens beste vinmark, som også ligger i Burgund, så er det store saker. Det er magisk, oppsummerer Larsen fra plassen sin utenfor polet.

Les også: Her er Vinmonopolets bestselgere

- Kjempefint

Nordlendingen har rigget seg i stand med både feltseng, fjellduk, sovepose proviant, bøker og vin. For å vente i kø utenfor polet, det er han godt vant med nå.

- Det er blitt en del, jeg husker ikke helt eksakt hvor mange ganger jeg har gjort det. Første gang var i hvert fall på Briskeby i 2007, forteller han.

RIGGET KLART: Bjørn Håvard Larsen har blitt en erfaren mann i «pol-kø». Stilt opp til veggen har han både sekk med proviant, feltseng, sovepose, fjellduk og bok. Foto: Paul Weaver

Dermed blir han ikke nevneverdig preget av et par minusgrader, til tross for at det er meldt enda mer kaldvær og snø i dagene framover.

- Det går helt kjempefint, fjellduken tar alt. Hittil har det bare vært kosetemperatur. Du burde prøve du også! oppfordrer han til Nettavisens utsendte.

Les også: Fredagsvinen: En hvitvin å bli glad i

Skal drikke selv

Romanée-Conti-vinen Larsen har sett seg ut som selve rosinen i pølsa, er blant de dyreste flaskene man kan få kjøpt i Norge. Men prisantydningen på rundt 40-50.000 kroner blir bare småtterier for hva den går for i utlandet.

- 2015-årgangen, som er av aller ypperste kvalitet, kan gå for 200-250.000 kroner i for eksempel England, forteller nest-leder på Vinmonopolet Aker Brygge, Anita Wille.

Hun er godt kjent med Larsen, og forteller at de butikkansatte har sett han ved hvert Burgund-slipp de siste årene.

(Også Nettavisen har møtt Larsen ved et par anledninger før, sist gang var det kaos på Vinmonopolet).

KLAR: Anita Wille, nest-leder på Vinmonopolet Aker Brygge, er klar for nok et Burgund-slipp og tror årets utgave kan bli helt ekstremt. Foto: Paul Weaver

- Det er litt gøy da det har blitt litt tradisjon. Det er de samme som kommer, som er genuint interesserte i vin og legger ferien sin til Aker Brygge. Men det er sjokkerende, og jeg vet nesten ikke hva jeg skal si til 16 dager i kø, sier hun lattermildt til Nettavisen.

Men Larsen selv har ingen planer om å gjøre profitt ut av strabasen på over to uker, til tross for å ha tatt seg ferie fra jobben.

- Nei, denne skal jeg kose meg med, slår vinentusiasten fast.

Les også: Kjells vinkurs: Slik lykkes du med ost og vin

- Blir heftig

På Vinmonopolet på Aker Brygge rigges det nå klart til det som kan bli et helt spesielt vinslipp.

- Jeg tror det kommer til å bli ekstremt populært. Det er tredje året på rad at det er naturlig lave avlinger, og prisene har gått deretter opp år for år, forteller Wille og fortsetter:

- Det er høyere priser enn noen gang, men veldig få varelinjer og lite vin tilgjengelig. Det kommer til å bli heftig.

Selv mener hun det kommer helt an på interessen, om det er verdt å overnatte 16 dager for Burgund-vinen.

- Noen vil nok si det, mens andre vil si nei. Men at det er en topp, topp vin er det ingen tvil om, fastslår Wille.

Les også: Fredagsvinen: Vin fra en kvinne

Må vente med å smake

For Larsen skulle det ikke ta lang tid før ventetiden skulle bli adskillig lettere, ifølge han selv.

PÅ PLASS: Bjørn Håvard Larsen er klar for å vente ute i over to uker på den dyrebare Burgund-vinen. Foto: Paul Weaver

- Andremann kom fire timer etter meg, så han skal også vente i 16 dager. Det er bedre med to, for da får vi tiden til å gå ved å lese bøker og prate om vin og skit, humrer nordlendingen.

Men om vinen virkelig er verdt de 16 dagene med overnatting får ikke Larsen vite med en gang.

- Den skal lempes rett inn i et vinskap og lagres i hvert fall et par tiår.

Les også: Disse vinene står mange i kø for i dag

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Vin

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag