Bjørnar har reist ni år med dette passet. Onsdag fant tyrkisk toll ut at det er falskt

FALSKT: Bjørnar Fagerheim Olsen tror det kan være andre som også reiser rundt med lignende pass.

FALSKT: Bjørnar Fagerheim Olsen tror det kan være andre som også reiser rundt med lignende pass. Foto: Privat

- Det ble en stresset situasjon.

(NORDLYS.NO): Onsdag ettermiddag landet Bjørnar Fagerheim Olsen fra Harstad i Alanya i Tyrkia hvor han skal feriere ei ukes tid. Mannen som jobber som kokk på havet har reist rundt hele verden. I ni år sammenhengende har han benyttet seg av det samme passet.

– Men onsdag fryktet jeg det verste da jeg kom bort til skranken på flyplassen i Alanya, sier Olsen til Nordlys senere onsdag ettermiddag.

Sammenlignet

Han skjønte fort at noe var galt da tolleren begynte å skrape på passet, etter å ha scannet det. Tolleren holdt det opp mot lyset, skrapet igjen på bildet, og ristet på hodet.

– Så tilkalte han andre politimenn eller tollere. Alle studerte det nøye, og ristet på hodet.

Tolleren dro så fram et annet norsk pass for å sammenligne med. Selv Bjørnar klarte med det blotte øye å se at hans eget var annerledes.

- Jeg viste fram Visa-kortet mitt med bilde og personalia. I tillegg tok jeg fram sjømannsboka som jeg har lagret som PDF på telefonen, for at de skulle få se at opplysningene stemte.

Stresset situasjon

Bjørnar Fagerheim Olsen sier at Tyrkia er et dumt land å bli tatt med falske dokumenter.

– Men vet aldri utfallet av det når det kommer til reaksjoner. Jeg vurderte at enten blir jeg sendt hjem, utvist i fem år, eller så kaster de meg i fengsel. Jeg endte opp med det aller beste alternativet.

For tollerne så at Fagerheim Olsen ikke reiste alene. Han hadde med seg en venninne og de reiste i tillegg med to hunder.

– De så at hun ble stående og vente, og det ble en stresset situasjon. Til slutt sa de at jeg aldri måtte komme tilbake til Tyrkia med dette passet, og så lot de meg slippe inn.

Håper på politimøte

– Frykter du at politiet står og venter på deg når du kommer til Norge?

– Jeg håper nesten at jeg blir møtt av politiet. Kanskje behøver de en smekk for å ha sendt meg et pass med falsk materiale. Det er helt sikkert mange andre som også reiser rundt med lignende pass, sier Fagerheim Olsen.

Passet ble skrevet ut i 2006, og er gyldig fram til 1. januar 2016.

Strenge krav

Nylig avgått stasjonssjef ved Harstad politistasjon Geir Pedersen, har vært øverste ansvarlig for å utstede pass i en årrekke. Aldri før har han hørt om noe lignende.

– Min første reaksjon er at dette ikke er mulig. Det høres svært underlig ut, da passene har vært utstedt av samme firma i Stavanger i en årrekke, sier Pedersen.

Han sier at det er strenge krav til kvalitet for utstedelse av pass, men Pedersen som nå er i en annen stilling i politiet, vil ikke spekulere mer i hva som kan være årsaken.

Les flere saker fra Nordlys her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag