Se videointervju med Rødt-leder Bjørnar Moxnes her:

STORTINGET (Nettavisen): Lite skaper høyere temperatur enn at våre stortingsrepresentanter selv bestemmer om de skal få millioninntekt eller ei.

I dag får hver representant en årlig godtgjørelse på 987.997 kroner. Nå foreslår «godtgjøringsutvalget» et hopp til 1.064.318 kroner.

Det innebærer en økning på 76.321 kroner - tilsvarende 7,7 prosent.

– Dette er triksing med tall

Utvalget legger imidlertid til grunn en økning i godtgjørelsen for 2021 på 2,7 prosent og for 2022 på 3,7 prosent - og mener dette justert for «overheng» tilsvarer en økning på 5,1 prosent.

Overheng er merverdien som tillegget gir etter årsskiftet - neste år, altså nivåforskjellen mellom gjennomsnittslønnen ved utgangen av året, målt mot gjennomsnittet for året.

Les også: Foreslår million-inntekt

Det mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes blir helt feil.

– Dette er triksing med tall. Stortinget vedtar en årlig godtgjørelse for stortingsrepresentantene. Den øker med 7,7 prosent, når du ser på hva vi får i dag - og hva vi skal få - hvis dette vedtas av Stortinget, sier Moxnes til Nettavisen.

– Skal ikke sammenlignes med vanlig lønn

I innstillingen fra utvalget fremstilles økningen som vesentlig mindre enn den i realiteten er, ifølge Rødt - fordi økningen foreslås med virkning fra 1. mai 2022.

Rødt reagerer på at utvalget sammenligner med lønnsoppgjør med overheng:

– Det har jo blitt gjort et stort poeng ut av nettopp at godtgjørelsen for toppolitikerne ikke skal sammenliknes med vanlig lønn, og derfor ble blant annet dette utvalget nylig omdøpt fra «Stortingets lønnskommisjon» til «Stortingets godtgjørelsesutvalg».

– Til å bli flau over

Moxnes mener dette viser «mangel på takt og tone» fra utvalgets side:

– Dette utvalget pakker millionlønnen pent inn i papir. De underspiller hvor kraftig lønnsøkningen er, og det er til å bli flau over!

Moxnes mener de i det minste burde være ærlige:

– De burde heller si at «vi synes dere på Stortinget skulle få en lønnsøkning på 7,7 prosent» mens «vanlige folk» nå sliter med å betale høye strøm- og drivstoffregninger, mens matvareprisene går i taket.

Les også: Ap vil fryse stortingslønnen ut året

– Helt umusikalsk

– Det er helt umusikalsk at vi nå skal få den øknningen mens folk flest sliter med å få ting til å gå rundt.

Stortingets presidentskap legger frem sin innstilling på mandag, og det er uklart hva flertallet går for. Nå er det opp til Venstre og KrF?

– Ja, Rødt vil kutte lønnen, Arbeiderpartiet vil fryse lønnen, og frem til nå har Høyre, Frp og Senterpartiet sagt at de støtter utvalgets forslag til dette kraftige lønnshoppet.

Les også: Freser mot lønnsøkning på Stortinget: Krever full revers

Moxnes har et lite håp om at Sp kan snu:

– Jeg håper Senterpartiet tenker seg grundig om. De er på vippen. Hvis de skiller lag med Frp go Høyre, så blir det ikke flertall.

– Så Senterpartiet som i valgkampen var «høye og mørke» og snakket om at de var imot økte forskjeller: Stem imot! Det er et lite, men viktig symbolsk tiltak for å motvirke forskjellene at ikke stortingslønnen skal øke så mye som utvalget legger opp til.

Les også: Valgt inn på Stortinget i fjor høst: – Ikke hørt ett ord fra henne

– Legg ned utvalget

Rødt mener hele «godtgjøringsutvalget» bør legges ned.

– Det er uansett Stortinget som sitter i salen bak her og vedtar sin egen godtgjørelse. Og så håper jeg flere partiet merker seg presset fra vanlige folk som reagerer på at Stortinget gir seg selv saftig lønnsøkning i en situasjon hvor mange sliter med privatøkonomien sin.

Rødt vil kutte stortingsgodtgjørelsen med 13 prosent og binde den fast til en økning i kroner på linje med medianlønnnen.

Mandag morgen legger altså presidentskapet frem sin innstilling.