Bjørnen er redd mennesker

Denne bjørnen angrep en mann i skogenved Skattungbyn utenfor Orsa i Dalarna onsdag formiddag. Mannen, som arbeidet i skogen da bjørnen angrep, ble kraftig bitt i armene, bena og i hodet

Denne bjørnen angrep en mann i skogenved Skattungbyn utenfor Orsa i Dalarna onsdag formiddag. Mannen, som arbeidet i skogen da bjørnen angrep, ble kraftig bitt i armene, bena og i hodet Foto: (Scanpix)

Åtte av ti bjørner flykter når de møter mennesker.

Det viser foreløpige resultater fra forsøk i regi av Det skandinaviske bjørneprosjektet. Siden 2005 er det gjennomført totalt 280 forsøk i Dalarna i Sverige, og fra i fjor er 38 av dem gjort på binner med unger. Hensikten er å se om disse reagerer på en annen måte enn enslige bjørner, ifølge Direktoratet for Naturforvaltning (DN).

– Formålet med forsøkene er å registrere hvordan brunbjørner normalt oppfører seg i møte med mennesker ute i naturen, sier Ole-Gunnar Støen, forsker i Det skandinaviske bjørneprosjektet ved Universitetet for Miljø- og Biovitenskap på Ås.

Gjemmer seg

Så langt er 169 av møtene med enslige bjørner ferdig analysert. Analysene viser at 80 prosent av bjørnene forlot stedet før eller når mennesker passerte bjørnen. 20 prosent ble liggende, for å gjemme seg på samme sted etter at den ble passert. Derved unngår bjørnene å bli oppdaget av mennesker.

Ingen bjørner har gjort noen form for utfall eller vist aggressiv atferd mot mennesker i disse møtene. Det er utført forsøk på både binner og hanner i alderen 2 til 20 år.

– Foreløpige analyser av hele materialet tyder ikke på at enslige bjørner eller binner med unger reagerer ulikt. Kjønn og alder ser heller ikke ut til å spille noen stor rolle. Bildet er det samme, den skandinaviske brunbjørnen gjør det den kan for å unngå nærkontakt med oss mennesker, sier Støen.

Ingen drept i Norge

Den skandinaviske bjørnen er kjent for å være blant de mest fredelige av alle brunbjørner, og de aller fleste møter mellom mennesker og bjørn skjer uten noen form for dramatikk.

Konfrontasjoner som ender med at mennesker blir skadet eller drept er som regel knyttet til jaktsituasjoner der bjørnen ofte er skadeskutt. De siste 100 år er ingen mennesker drept av brunbjørn i Norge. I samme periode er ett menneske drept i Finland og to i Sverige.

– Selv om de fleste bjørner i utgangspunktet er fredelige overfor mennesker, oppfordrer vi til forsiktighet i møte med det store rovdyret. Hvis du som turgåer møter en bjørn, skal du gi deg til kjenne som menneske ved å prate og trekke deg ut av området, sier Støen. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag