Gå til sidens hovedinnhold

Bjørnestammen redusert i Norge

Oslo (NTB): Tallet på bjørner gikk i fjor ned for andre år på rad her i landet. Det ble påvist 137 bjørner innenfor Norges grenser, 14 færre enn året før og 29 færre enn i 2010.

En rapport som Bioforsk Svanhovd har laget i samarbeid med Rovdata viser at 51 var hunnbjørner og 86 hannbjørner.

Bjørnene er registrert ved å analysere DNA fra ekskrementer, hår og vev som er samlet inn i felt gjennom Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt. En slik landsdekkende kartlegging av brunbjørn ble gjort for fjerde år på rad i fjor.

- Metoden gir en god oversikt over antall bjørner i landet, og det meste tyder på at vi fanger opp en stor andel av individene, forklarer Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Flest bjørner ble registrert i Finnmark, med 49 individer, etterfulgt av Hedmark med 37 og Nord-Trøndelag med 30 bjørner. Det ble også påvist bjørn i Telemark, Buskerud, Oppland, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nordland og Troms.

I Troms og Oppland var det betydelig færre individer i fjor. Noe skyldes felling av bjørner, og noe færre innsamlede prøver. Den totale nedgangen mener forskerne skyldes at flere bjørner skutt både i Norge og Sverige de siste årene. (©NTB)

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen