RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bjørk for kroppsfikserte

Sist oppdatert:
Bjørk lager ikke musikk, hun forsker på musikk. Og i følge Bjørk har musikkintrumenter gått ut på dato.

Et menneskelig album

Etter at Bjørk hadde fullført «Homogenic» og « Vesperine» følte hun at det var noe som ikke helt funket. Men ved miksebordet fant hun løsningen. Ved å mute ned musikkinstrumentene, fant hun tilbake dynamikken i sin musikk. Hun kastet sin perfeksjonisme over bord, og inviterte kjente a cappella sangere som inuittsanger Tanya Tagaq Gillis og japanske Dokaka med seg i studio.

Dette albumet skulle bli et rent impuls album basert på menneskestemmer og kroppslyder. Hun ville ikke bruke flere år på at gjøre albumet litt bedre. Det var på tide å stole på intuisjonen.

Med seg fikk hun også Mark Bell som er fast inventar som programmerer, Robert Wyatt, Mike Patton fra Faith No More og Rahzel fra The Roots.

Hvorfor Medulla?

Egentlig skulle albumet hete «Ink» fordi det skulle være helt svart. Men som alle andre gode idéer ble navnet «Medulla" unnfanget i promilletåken med venner. «Medulla» betyr beinmarg på latin, symboliserer alt som gjennomsyrer kroppen:

- Det handler om å fange essensen av noe. Og siden dette albumet er basert på vokal, virket det helt riktig, sier Bjørk om albumtittelen.

Avantgardiske kroppslyder

«Medulla» er et interessant album. Man blir fascinert av hvordan de forskjellige lydene faktisk er lagd av menneskevokal og kroppslyder. Men samtidig har hun funnet essensen i det uten at det blir for Yoko Ono og New York-avantgard.

Låter som «Where is the Line?» er et utrolig spennende samarbeid mellom Bjørk og Mike Patton (Faith No More). «Sonnets / Unrealities XI» er faktisk ikke den beste, selv om den er kanskje den som vil få mest oppmerksomhet siden hun åpnet OL i Athen med den. « Triumph Of A Heart» er essensen i dette albumet der alle lyder er produsert av mennesker og utrolig underholdende å høre på.

Men det er ikke et kommersielt album. Og det er nok ikke for alle å fordøye dette albumet.

Spesielt låten «Ancestors» var noe utfordrende selv for en gammel Bjørk-fan. Men dette er et album som trenger tid å synke inn. Bjørk er en musikkforsker på stadig reise mot nye mål og med dette albumet har hun brutt nye grenser som kommersiell artist.

«Medulla» er endelig et album fra Bjørk som ikke er produsert og programmert ihjel. Hun har lyktes med å lage et impuls-album.

Hva mener du om det nye albumet til Bjørk?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere