RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bjørn (44): – Kjenner flere som har blitt drept av «judasdose»

Bjørn Stålesen (44) er narkoman. Han sier han vet om flere som har blitt drept ved å enten lure offeret til å ta en dødelig dose heroin eller true vedkommende til å sette den selv. Han forteller at «judasdose» er et kjent begrep i miljøet.
Bjørn Stålesen (44) er narkoman. Han sier han vet om flere som har blitt drept ved å enten lure offeret til å ta en dødelig dose heroin eller true vedkommende til å sette den selv. Han forteller at «judasdose» er et kjent begrep i miljøet. Foto: Magne TurØy (Bergensavisen)
Sist oppdatert:
Seksjonsoverlege Guttorm Brattebø frykter at overdoser kan være kamuflerte drap. – Det er den ideelle måten å ta livet av en narkoman, sier han.

(BA.NO): To menn er siktet for forsettelig drap på en 41 år gammel mann i Salhusveien i Åsane, 23. mai 2012.

Først ble saken henlagt som et selvpåført overdosedødsfall. Mandag ble to menn på 25 og 35 år fremstilt for varetektsfengsling.

I fjor døde om lag 260 av narkotikaoverdoser i Norge. I Bergen er tallet om lag 25, noe som plasserer oss høyt på statistikken sammenlignet med andre byer.

Flere av dødsfallene kan ha vært rene drap, såkalte «judasdoser». Men om noen av overdosene er overlagte, er veldig vanskelig å finne ut av.

LES OGSÅ: To fengslet for mistanke om drap i Bergen

– Vanskelig å etterforske

Bjørn Stålesen (44) har vært narkoman i over 25 år. Han er helt sikker på at flere han kjenner har blitt drept med en dødelig dose av heroin.

– Det er den enkleste måten å bli kvitte et problem. En ekstra stor dose, og så er man kvitt problemet eller har fått sin hevn dersom en person skylder mye penger.

Han sier at «judasdose» er et kjent begrep i miljøet.

– Det er selvfølgelig ingen som snakker høyt dersom man planlegger å sette overdose på noen. Sakene blir heller ikke prioritert av politiet da det er svært vanskelig å etterforske, sier Stålesen.

I faresonen

– Det er vanskelig fordi narkomane i utgangspunktet er i faresonen for ta en overdose. Politiet er selvfølgelig på vakt om det er andre ting som indikerer noe annet enn et overdoseuhell. Og dukker det opp nye opplysninger i en sak, vurderer vi de fortløpende, sier Jørn Solvik i narkotikaavsnittet ved Hordaland politidistrikt.

Han kjenner godt til uttrykket «judasdose», men vil ikke ha noen synspunkt om det er mange overdoser som er kamuflerte drap.

Fattet ikke mistanke

Seksjonsoverlege Guttorm Brattebø på akuttmedisinsk seksjon ved Haukeland sykehus, tror at flere overdoser kan være kamuflerte drap.

– Men det er svært vanskelig å bevise. Dersom en narkoman dør av en overdose vil det ikke oppfattet om underlig. Det er på mange måter den ideelle måten å ta livet av en narkoman. Jeg frykter at «judasdoser» skjer uten av verken vi, politiet eller rettsmedisinerne oppdager det, sier han.

Professor og rettsmedisiner Inge Morild fra Gades Institutt ved Haukeland sier at det ble gjennomført obduksjon av 41-åringen etter dødsfallet i mai for tre år siden.

– Jeg husker det var noen uklare omstendigheter rundt dødsfallet, men det var ingenting med prøvene som gjorde at vi fattet mistanke, sier han.

Morild sier at obduksjoner ikke kan avsløre hvorvidt et overdosedødsfall er et drap.

– Dersom målingene vi får fra Folkehelseinstituttet viser svært høye blodverdier, kan det tyde på selvmord eller at andre er innblandet, men det er svært vanskelig. I disse tilfellene kan ikke vi påstå at noe er et drap.

Morild kjenner også til begrepet «judasdose», men han tror det skjer forholdsvis sjelden.

Store mørketall

Daglig leder av Megafon, Thomas Antun Nielsen, forteller at han hører ofte at brukere snakker om såkalte kamuflerte drap.

– Flere brukere opplever at ingen tror dem når det forteller om en overdose de mener er drap. Saken havner stort sett i en skuff hos politiet da sakene ofte er vanskelige å etterforske, sier han.

Jon Storaas, daglig leder i interesseorganisasjonen RIO (Rusmisbrukernes interesseorganisasjon) tror at mørketallene er store når det gjelder personer som blir drept av judasdose.

– Jeg vet om personer som har vært tiltalt for å ha brukt overdose som kamuflert drap, men problemet er at det er nærmest umuig å bevise. Da må vitner ha sett noe og derretter melde fra til politiet, sier han.

Les flere saker fra Bergensavisen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere