RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kristian Juul Pedersen (Scanpix)

Bjørn Kjos har aldri flydd høyere

Sist oppdatert:
SAS-bot løfter Norwegian til ny rekord.

Flyselskapet Norwegian leverer et resutat for tredje kvartal som ikke bare er bedre enn hva markedet fryktet, men også det sterkeste noensinne.

Flyselskapet fikk et resultat før skatt på 733,3 millioner kroner, noe som er en oppgang fra 519,5 millioner kroner i samme periode i fjor. Driftresultatet økte til 573,3 millioner kroner fra 475,6 millioner kroner.

Driftsresultatet før avskrivninger og nedskrivninger (EBITDA) endte på 623,6 millioner kroner. Det er en oppgang fra 514,7 millioner kroner. I tillegg klatret driftsresultatet før avskrivninger og nedskrivninger samt leasing (EBITDAR) til 839,9 millioner kroner fra 669,5 millioner kroner.

- Vi er svært godt fornøyd med dette resultatet som før skatt er det beste vi har levert. Lavere kostnader er for oss nøkkelen til økt konkurransekraft. Forutsatt konkurransemessig like vilkår fra myndighetenes side er Norwegian meget godt posisjonert for å møte konkurransen om kundene. Innfasing av mange nye fly fremover vil få kostnadene ytterligere ned, samtidig som det gir en betydelig bedre reiseopplevelse for kundene. Når 737-300 flåten er helt ute i 2012 vil vi ha en meget kostnadseffektiv og enhetlig flyflåte, sier administrerende direktør Bjørn Kjos i en melding.

SAS-bot
Medvirkende til det sterke resultatet er en bot SAS har fått for indsutrispionasje.

Bakgrunnen for saken er at SAS benyttet seg av sensitiv informasjon om Norwegian som SAS kom over i det felles bookingsystemet Amadeus.

SAS hadde tilgang til Norwegians informasjon etter en samarbeidsavtale på begynnelsen av 2000-tallet. Norwegian har ment at SAS-tilgangen var en stor ulempe for Norwegian i priskonkurransen. SAS hevdet iformasjonen i bookingsystemet var irrelevant i konkurransen.

I lagmannsrettens dom ble Norwegian tilkjent kr 160.000.000 i erstatning, samt kr 6 .839.770 i omkostninger for tingretten og kr 7.851.472 for lagmannsretten, fra SAS AB og SAS Scandinavian Airlines Norge AS. I tillegg kommer renter. Norwegian er nå også tilkjent kr 637.600 i forbindelse med Høyesteretts behandling av SAS avviste anke.

Askesky opp, inntekter ned
Priskrigen som pågår i luften har fått yielden til å falle de siste månedene. Seteinntekter per passasjerkilometer, eller yielden, sank til 0,53 kroner fra 0,61 kroner i samme tid i fjor.

Selve kontantstrømmen fra driften var negativ med 48 millioner kroner og etter investerings- og finansieringsaktiviteter så var kontantstrømmen negativ med 400 millioner kroner. Ved utgangen av kvartalet var krigskassen til Norwegian på 1.181 millioner kroner.

På den andre siden kutter selskapet også utgiftene de har hatt i forbindelse med askeskyen på Island fra 100 millioner kroner til 70 millioner kroner.

Flyselskapets trafikktall har tidligere vist at nærmere 2.000 Norwegian-flyginger ble innstilt som en følge av denne.

Selskapet HBK Invest, hvor Bjørn Kjos eier 90 prosent og hans makker Bjørn H. Kise eier 10 prosent, har 27,77 prosent av Norwegian.

Selskapet stiger med 6,61 prosent til 92,75 kroner på Oslo Børs.

her kan du følge selskapets aksjekurs

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere