*Nettavisen* Nyheter.

Blå frykt hos bøndene

Lillehammer (NTB): Bøndene mener en blå regjering vil rasere norsk landbruk. Det er nettopp i landbrukspolitikken at uenigheten mellom blokkene er tydeligst, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

- Landbrukspolitikken er det området der de politiske skillene er størst foran stortingsvalget. Både Høyre og Frp har gått til valg på å kutte i budsjettoverføringene. Vi ønsker å trappe opp disse overføringene. Hovedpoenget må være å øke matvareproduksjonen i Norge framover. Det vil være uklokt å bygge den ned, sier Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Lørdag talte han til landsmøtet i Norsk Bonde- og småbrukarlag. Leder Merete Furuberg uttrykte bekymring for at Norge etter valget kan ende opp med den blåeste regjeringen i Norges historie, med ønsker om kraftige kutt i budsjettoverføringene og kraftig svekkelse av tollvernet.

- Høyre og Frp foreslo å kutte henholdsvis 1,5 og 6,6 milliarder kroner i overføringer til jordbruket i sine alternative budsjetter for 2013. I tillegg er de to partiene de fremste garantistene for å svekke tollvernet. Et landbruk basert på disse to partienes politikk vil få store konsekvenser for hele verdikjeden for mat, som foruten å produsere trygg mat til en økende befolkning blant annet sørger for et åpent kulturlandskap, levende bygder og 90.000 arbeidsplasser i jordbruk og industri landet rundt, sa Furuberg. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.