Gå til sidens hovedinnhold

Blåblått kutt i uføres alderspensjon

Oslo (NTB): Frp-Høyre-regjeringen vil ikke lenger skjerme uføre mot pensjonsreformens viktigste grep - levealdersjusteringen. Uføre får dermed flere tusen kroner mindre i alderspensjon.

- Det er en innstramming, bekrefter arbeidspolitisk talsmann Torbjørn Røe Isaksen i Høyre overfor Dagens Næringsliv.

De rødgrønne innførte i 2011 en ordning der uføre som blir pensjonister mellom 2011 og 2018 delvis ble skjermet for levealdersjustering.

I regjeringsplattformen Høyre og Frp la fram mandag fastslår de to partiene at uføre ikke lenger skal skjermes mot levealdersjusteringen, som innebærer at alderspensjonene reduseres i takt med økt levealder.

Innsparingen for staten kan blir på om lag en halv milliard i 2018, ifølge anslag de rødgrønne kom med da skjermingsordningen ble lagt fram. For den enkelte uføre betyr endringen et kutt på 0,25 prosent av pensjonen for hvert år fra og med 2011. For en ufør som blir alderspensjonist i 2018 og har en gjennomsnittlig pensjon kan endringen bety rundt 5.000 kroner lavere pensjon årlig.

Bakgrunnen for skjermingsordningen var at uføre ikke har mulighet til å jobbe flere år for å kompensere for levealdersjusteringen, slik arbeidsføre kan. (©NTB) (©NTB)

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren