Gå til sidens hovedinnhold

Black Friday? Black Week? Kutt ut 'a!

Norske "Black Friday" er et hån mot hele grunnen til at fenomenet oppsto i USA.

Tidligere denne uka så jeg en "Black Friday"-annonse som hadde blitt revet ut av plakatholderen på en bussholdeplass. Selv om jeg ikke støtter ødeleggelse av andres eiendom støtter jeg budskapet fullt ut.

Hva faen har "Black Friday" i Norge å gjøre?

I enda større grad enn Halloween er dette en form for meningsløs amerikanisme som vitner om et samfunn som lar seg utnytte av idiotiske påfunn fra handelstanden.

For hva er "Black Friday" egentlig? De aller, aller fleste nordmenn har ingen anelse.

Ingen Black Friday uten Thanksgiving

Å skulle ha "Black Friday" uten å ha Thanksgiving er som å ta fri resten av påskeuka uten å feire påske.

Den siste/fjerde torsdagen i november feirer amerikanere Thanksgiving, noe en kan oversette til høsttakkefest på norsk. Det var president Abraham Lincoln som i 1863 offisielt gjorde Thanksgiving en helligdag, en av få offentlige helligdager i USA.

Jeg har tidligere skrevet at nordmenn kunne heller latt seg inspirere av Thanksgiving fremfor Halloween, fordi høsttakkefest er noe man har hatt i jordbruksamfunn verden over, og har røtter i norske tradisjoner.

Den inneklemte fredagen etter Thanksgiving er det som har fått navnet "Black Friday" i USA, av flere grunner opp gjennom årene.

Noen hevder at fredagen fikk dette navnet fordi det var så mange som meldte seg syke på jobb denne dagen for å få seg en langhelg; i motsetning til i Norge er konseptet langhelg ikke spesielt vanlig i USA.

Svært mange amerikanere tar denne fredagen fri fra jobb for å antagelig få den eneste langhelgen de har hele året.

Mange amerikanere begynte dermed å utnytte denne spesielle langhelgen til å få unna julehandelen, noe de vanskelig skulle få tid til ellers. Butikkene utnyttet derfor sjansen etter hvert til å konkurrere om å tilby de beste tilbudene på det som ble årets store handledag.

I de store byene ble det tett i tett med handleglade mennesker og deres biler på denne dagen; politiet i deler av Pennsylvania og New York begynte å kalle dette fenomenet "Black Friday".

Bakhistorien til Black Friday er det som gjør det så perverst at vi "feirer" dette i Norge.

Det finnes ikke noe grunnlag for "Black Friday" i Norge

I Norge mangler det ikke akkurat på langhelger, tredagshelger, inneklemte dager folk tar fri, fjasete sykemeldinger, og listen fortsetter.

Nordmenn har da virkelig ikke det samme behovet for å bruke en uoffisiell langhelgsfredag i året på å ta unna en stor handel som amerikanere typisk har hatt.

Hele poenget med dagen er jo at det er en inneklemt dag mellom en stor feiring og en helg. Det er vel ingen som tar fri på "Black Friday" i Norge? Nordmenn feirer heller ikke noe torsdagen rett før.

Feirer du ikke Thanksgiving på torsdagen, får du heller ingen Black Friday dagen etter.

Norsk "Black Friday" fremstår som en rar, tankeløs anakronisme.

Når man ikke har noe reelt grunnlag for å feire en begivenhet, er det derfor lett for at noen utnytter den til sitt formål, slike handelstanden i Norge gjør.

I USA oppstod de gode tilbudene på Black Friday fordi mange benyttet den gyldne inneklemte fredagen til å gjøre unna julehandelen, og da ville butikkene kapre mest mulig av kundene til seg.

Her i Norge har man snudd dette på hodet og forsøker å lokke nordmenn til butikkene når de ellers ikke har noen spesiell grunn til å være der.

Derav lureri og lokketilbud for å skape et behov kunden egentlig ikke har.

Black Week? No, you shut up

For de siste årene har det ikke lenger vært nok med "Black Friday", nå skal man også ha "Black Week" - noe man ikke har i USA fordi det er jo forbundet med noe reelt på den ene fredagen.

I 2015 begynte "Black Week" for alvor i Norge, og det har eskalert hvert år siden det. I år ser det ut til å ha blitt en innarbeidet del av promoteringen denne siste hele uken i november.

Uken består stort sett av at butikkjedene har satt "ned" priser på en rekke varer, som de tidligere hadde satt opp, og lokketilbud på spesielle varer som skal friste deg til butikken mens du reelt sett aldri får tak i den når du dukker opp.

Den norske handelstanden har sysselsatt seg de siste tiårene med å finne på måter å fylle den helligdagsløse perioden mellom sommeren og jul med dager de kan lokke masse folk til butikkene.

Først var det Halloween med lokketilbud rettet mot barn, så ble det "Black Friday" med lokketilbud rettet mot voksne.

Hvor late og fullstendig fantasiløse er norske markedsførere, egentlig? Klarte dere virkelig ikke å komme på noe annet enn å helkopiere ting fra USA uten noen form for forsøk på å knytte det til norsk kultur og norske forhold?

"Black Week"? Hva faen er det dere holder på med?

Jeg oppfordrer herved til sivil ulydighet overfor norske markedsførere:

Gå inn på Facebook-sidene til alle som driver med "Black"-tilbud og anklag dem for rasisme, fordi de assosierer "black" med "billig". Ev. bare si fra at de kan stikke dette "Black"-greiene et visst sted.

Her er noen forslag:

Sånn kan det gjøres:

Så blir vi kanskje kvitt dette idiotiet for godt.

Kommentarer til denne saken