RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Black Jack-spillet i aksjemarkedet

Sist oppdatert:
Warrenwicklund-forvalteren Peter Warren mener investorene i aksjemarkedet kan lære mye fra kortspillet Black Jack. Her er hans kommentar
Dette skriver Warren:

Lesere som er kjent med kortspillet Black Jack (eller 21 som mange kaller det) vet at dette er et spill om sannsynligheter. Bankens regler er rigide og gir ingen rom for tolkning. Spillerne kan derimot beregne sannsynlighetene gjennom å følge med på hvilke kort som er spilt og satse deretter. Desto flere høye kort som er igjen i kortstokken, jo bedre sjanser har spilleren for å vinne. Er de fleste av de høye kortene allerede blitt spilt vil profesjonelle gamblere kun satse minsteinnsatsen(for å kunne beholde sin plass ved bordet) eller alternativt gå hjem.

Analogien til aksjemarkedet er slående. I fjor steg det norske aksjemarkedet med nærmere 100 prosent og en blind mann kunne treffe en doblingskandidat i kurslistene med et pilkast. En Black Jack-spiller ville betraktet dette som at et høyt kort var spilt og at oddsene dermed er noe dårligere. Videre viste det seg at det norske aksjemarkedet hadde steget over dobbelt så mye
som en rekke sammenlignbare markeder. Dette ville være analogt med at enda et godt kort nå var ute av stokken.

I begynnelsen av året begynte de internasjonale markedene å flate ut mens Norge fortsatte oppover. Dette ble etterfulgt av en internasjonal renteoppgang og svekkelse i fokuserte vekstmarkeder som blant annet Kina. Stadig færre gode kort befinner seg nå igjen i kortstokken.

Det neste som skjer er kraftige fall i metallpriser, råvarer og fraktrater. Det eneste som nå stiger er rentenivået. Alt med forverrende effekt for de som sitter igjen ved bordet.

Det paradoksale er at ingen av disse tingene skjer plutselig, men bruker måneder på å utvikle seg. I god tid innen indeksen over de største og mest likvide kinesiske aksjene (som er notert i Hong Kong) er falt med 29 prosent, Russland er ned 25 prosent, prisen på nikkel er ned 41 prosent, kobber og aluminium er ned
17%, fraktrater er ned 31% og prisen på halvledere har falt 23 prosent har de dyktige spillerne forlatt bordet og er for lengst i seng. Uthvilte og med pengene i behold kan de, når de måtte ønske det sette seg tilbake ved bordet og vurdere om oddsene igjen er i deres favør. Det er slikt det blir penger av, skriver Warren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere