RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
TØFF PÅKJENNING: Det er en tydelig preget Oscar Pistorius som er til stede i rettssalen i Pretoria.
TØFF PÅKJENNING: Det er en tydelig preget Oscar Pistorius som er til stede i rettssalen i Pretoria. Foto: Kim Ludbrook (AP/NTB scanpix)

«Blade Runner» ikke dømt for overlagt eller forsettlig drap

Sist oppdatert:
Den sørafrikanske idrettsstjernen Oscar Pistorius er frifunnet for overlagt og forsettlig drap på kjæresten Reeva Steenkamp. Men fremdeles gjenstår tiltalepunktet om uaktsomt drap.

(NTB/Nettavisen): - Det er ikke nok fakta til å støtte en slik dom, sa dommer Thokozile Masipa om påtalemyndighetens ønske om å få Pistorius dømt for overlagt drap.

Hun hadde ikke konkludert når det kommer til uaktsomt drap da retten tok pause rundt klokken halv ett norsk tid.

Dømmes han for uaktsomt drap kan straffen bli inntil 15 års fengsel.

Dommer Masipa omtaler Pistorius' forklaring som lite troverdig og har utelukket at han var psykisk ustabil i gjerningsøyeblikket.

DIREKTE: Følg domsavsigelsen nederst i saken!

Friidrettsstjernen ble pågrepet 14. februar i fjor etter at modellkjæresten ble funnet drept hjemme hos ham i Pretoria i Sør-Afrika.

Pistorius har innrømmet at han skjøt kjæresten gjennom en lukket toalettdør, men hevder han handlet i selvforsvar fordi han trodde hun var en innbruddstyv.

Under opplesingen av dommen peker Masipa på at Pistorius ikke kunne forutse at han ville drepe personen bak døren, men at skytingen uten tvil er en ulovlig handling.

Idrettsstjernen er også tiltalt på tre punkter knyttet til våpenbesittelse.

Lang opplesing
Dommer Thokozile Masipa begynte torsdag å lese opp sin konklusjon etter å ha hørt argumentasjonen fra både aktoratet og forsvaret, som holdt sine sluttprosedyrer i august.

Dommer Thokozile Masipa har foreløpig ikke konkludert når det kommer til uaktsomt drap, men har utelukket at Pistorius var psykisk ustabil i gjerningsøyeblikket.


Når opplesningen er over vil dommen i den seks måneder lange rettssaken bli kunngjort. Det er ventet at det vil skje enten torsdag eller fredag.

Far støtter
Pistorius kom til rettssalen klokken 9 norsk tid, og like etter ankom hans far, Henke Pistorius.

- Jeg er her for å støtte ham, fortalte faren til de mange reporterne.

Rettssalen er fullsatt, ifølge sørafrikanske News24.

Påtalemyndigheten mener Pistorius må dømmes for overlagt drap, noe som vil innebære minst 25 års fengsel.

Fakta: Fakta om Oscar Pitorius

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Født 22. november 1986 i Johannesburg.

* Født uten leggbein og måtte 11 måneder gammel amputere begge beina under knærne. Hans løpeprotester av karbonfiber har gitt ham tilnavnet «Blade Runner». Pistorius har vunnet seks gull i løping i paralympics. Han har også, som første beinamputerte, konkurrert i VM for funksjonsfriske og i London-OL i 2012

* 14. februar 2013 ble han pågrepet etter at hans kjæreste, modellen Reeva Steenkamp (29), ble funnet drept hjemme hos Pistorius i Pretoria

* Pistorius innrømmet at han skjøt og drepte kjæresten gjennom en lukket toalettdør, men hevder han trodde hun var en innbruddstyv og at han derfor handlet i selvforsvar.

* Påtalemyndigheten fester ikke lit til Pistorius' forklaring og har siktet ham for overlagt drap. Rettssaken ble innledet 3. mars i Pretoria. (©NTB)

Det var 14. februar i fjor at den sørafrikanske friidrettsstjernen ble pågrepet etter at kjæresten, modellen Reeva Steenkamp (29), ble funnet drept hjemme hos Pistorius i Pretoria.

Tvil om hyl
Pistorius har innrømmet at han skjøt kjæresten gjennom en lukket toalettdør, men hevder han handlet i selvforsvar fordi han trodde hun var en innbruddstyv.

Ifølge dommer Masipa er det på grunn av sprikende vitneutsagn noe tvil om hvorvidt en kvinne hylte drapsnatten.

Påtalemyndigheten har argumentert for at hylet mange mener å ha hørt, kom fra Steenkamp under en krangel med Pistorius, og at idrettsstjernen deretter skjøt og drepte kjæresten med overlegg.

Beinamputerte Pistorius, som går under kallenavnet «Blade-runner», har vunnet seks gull i løping i Paralympics. Han har også konkurrert i VM for funksjonsfriske og i London-OL i 2012.

«From Hero to Zero» er overskriften i flere sør-afrikanske medier i dag. Med unntak av Nelson Mandela har han vært en av de mest populære personene i Sør-Afrika. 

LIVE FRA PRETORIA: Følg domsavsigelsen direkte her!


Flere bilder av Pistorius og fra rettsalen i Pretoria:

  • 14. februar i fjor ble den sørafrikanske friidrettsstjernen pågrepet etter at hans kjæreste, modellen Reeva Steenkamp (29), ble funnet drept hjemme hos Pistorius i Pretoria.
  • TÅRER: Det er en tydelig preget Oscar Pistorius som er til stede i rettssalen i Pretoria.
  • PÅ PLASS: Oscar «Blade Runner» Pistorius har funnet sin plass i rettssalen i Pretoria - og venter på dommen.
  • June Steenkamp, moren til avdøde Reeva Steenkamp, er på plass i rettsalen får å få med seg hva straffen blir for Pistorius. Han har innrømmet å ha skutt og drept modell-kjæresten sin.
  • FAMILIE I SALEN: Aimee, søsteren til Oscar Pistorius, er på plass for å høre hva utfallet mot broren hennes blir.
  • BEDRE DAGER: Her jubler Oscar «Blade Runner» Pistorius for gull på 400 meter under Paralympics i London i 2012.
  • Dommer Thokozile Masipa begynte torsdag å lese opp sin konklusjon etter å ha hørt argumentasjonen fra både aktoratet og forsvaret, som holdt sine sluttprosedyrer i august.
  • TIL DOMS: Oscar Pistorius ankommer torsdag retten i Pretoria får å få dommen opplest. Den popuølære friidrettsstjernen, kjent under kallenavnet «Blade Runner», risikerer 25 års fengsel.
  • FORSØKTE Å REDDE KJÆRESTEN ETTER Å HA SKUTT HENNE: Oscar Pistorius forklarte seg om da han skjøt og drepte Reeva Steenkamp.

ANNONSE


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere