*Nettavisen* Nyheter.

Blair om volden i Irak: - Ikke skyld på oss

George Bush og Tony Blair fikk mye kritikk etter at USA og Storbritannia invaderte Irak i 2003. Nå skriver Tony Blair at de siste dagenes opptøyer i Irak hadde skjedd uansett. Foto: Mandel Ngan (AFP)

Fraskriver seg ansvaret for blodbadet denne uken.

15.06.14 12:52

- Vi må frigjøre oss fra tanken om at vi har forårsaket dette. Vi har ikke det, skriver den tidligere britiske statsministeren Tony Blair om opprøret i Irak på sin egen hjemmeside.

- Problemene i Midt-Østen er et produkt av dårlige systemer og politikk kombinert med misbruk av religion, som strekker seg langt tilbake i tid, skriver han.

De siste dagene har den islamistiske opprørsgruppen ISIL erobret en rekke irakiske byer og områder sør fra Mosul og rykker stadig nærmere hovedstaden Bagdad.

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) anslår at 500.000 mennesker har flyktet fra Mosul og mange har mistet livet.

Nå hevder flere analytikere at blodbadet kunne vært unngått dersom USA og Storbritannia hadde latt være å invadere Irak for 11 år siden.

Les også:Iran vil samarbeide med USA mot terrorister

- Hadde ikke vært en rolig oase uten oss

Blair har tidligere uttalt at han mener det var riktig å styrte Saddam Hussein uansett om man fant masseødeleggelsesvåpen eller ikke.

I sitt innlegg på hjemmesiden, som har fått navnet «Irak, Syria og Midtøsten» argumenterer han for at dersom Saddam og sønnene fortsatt hadde sittet ved makten i Irak, så ville det utløst en fullskala sekterisk krig i hele regionen.

- Mener man virkelig at revolusjonen som raste gjennom den arabiske verden i 2011 hadde truffet Tunisia, Libya, Egypt, Bahrain og Syria, men at Irak på mirakuløst vis hadde vært en rolig oase?

- Det er en bissarr tanke at vi ikke ville hatt en krise hvis vi ikke hadde fjernet Saddam, skriver han videre.

Bush-samtale skal offentliggjøres

Ifølge Blair må ekstremistene håndteres med makt, men ikke nødvendigvis med vestlige soldater, slik man gjorde i Irak.

- Vi kan argumentere hvorvidt vår politikk har hjulpet eller ikke, og om passivitet eller handling er den beste strategien, men den grunnleggende årsaken til krisen ligger i regionen og ikke utenfor, skriver han.

Avgjørelsen om en fullskala invasjon på bakgrunn av indisier, ble møtt med avsky fra flere hold og sterke internasjonale protester og omtales som Tony Blairs verste som statsminister.

Storbritannias deltagelse er fremdeles gjenstand for en rekke utredninger og høringer. Blant annet skal det offentliggjøres en telefonsamtale mellom Blair og kollega George Bush. Eks-statsministeren beskyldes for å motarbeide etterforskningen, noe han på det sterkeste tilbakeviser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag