RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blandet arbeidsmarkedsrapport fra USA

Sist oppdatert:
Sysselsettingen i USA var svakere enn ventet i januar, mens timelønnen steg litt mer enn ventet og arbeidsløsheten falt overraskende.
Det viser den månedlige arbeidsmarkedsrapproten fra det amerikanske arbeidsdepartementet publisert fredag ettermiddag norsk tid.

Sysselsetting utenfor jordbrukssektoren steg med noe lave 193.000 i januar. Det var på forhånd ventet en sysselsetting på 250.000 i januar ifølge estimater fra Birefing.com.

I desember var sysselsettingsraten på 140.000, etter å ha blitt revidert opp fra 108.000.

Arbeidsløsheten falt overraksende til 4,7 prosent i januar mot ventet 4,9 prosent. Den var i desember å 4,9 prosent.

Timelønnene økte 0,4 prosent til 16,41 dollar. Det var ventet en økning 0,3 prosent. Det var også oppgang i desember.

Tallene drar samlet sett i litt ulike retninger i forhold til den videre rentesettingen i USA. Lavere sysselsettingstakt senker presset, mens en sterkere økning i timelønnen skaper press. Federal Reserve økte tidligere denne uken styringsrente for 14. gang på rad til 4,50 prosent.

Arbeidsmarkedsrapporten - USA

Dette er en månedlig rapport om arbeidsmarkedet i USA. Den er basert på to forskjellige spørreundersøkelser.

Ledighetstallet er basert på en spørreundersøkelse som dekker rundt 60.000 husholdninger. Sysselsettingen, utenom landbrukssektoren, samt tall for gjennomsnittlig lengde på arbeidsuken og timelønn, er basert på en rundspørring blant cirka 375.000 bedrifter.

Markedet legger normalt mest vekt på undersøkelsen som er gjort blant bedriftene, og i den rapporten fokuseres det mest på selve sysselsettingen. Rapporten inneholder også tall for ulike deler av næringslivet, og spesielt industriutviklingen blir fulgt nøye.

Tallene for arbeidsukens lengde og timelønn er også indikatorer på om etterspørselen etter arbeidskraft stiger eller synker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere