RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blandet drops fra Polet

Sist oppdatert:
Blant de beste julivinene finner vi både en rød pappvin fra Italia og en sprudlende rosé fra Østerrike.

(SIDE2): I sitt slipp for juli presenterer Vinmonopolet 74 nye produkter.

De fordeler seg slik: 35 rødviner, 27 hvitviner, 6 musserende viner, 3 dessertviner og 3 brenneviner. Alle produktene blir tilgjengelige i utsalgene førstkommende lørdag.

Vi skal i det følgende konsentrere oss om vinene.

Fokus på Loire
Polet har for juli bestemt seg for å ha Loire som fokusområde. I Norge har vi stort sett et forhold til de tørre hvitvinene fra de geografiske ytterpunktene i Loire: muscadet (basert på druen melon de bourgogne) ute mot vest, og sancerre og pouilly fumé (begge basert på sauvignon blanc) innerst mot øst.

Det er imidlertid de mer sentrale delene av Loire polet vektlegger. Der finner vi bl.a. rødviner basert på cabernet franc, samt både tørre og søte hvitviner basert på chenin blanc.

Cabernet franc er en relativt vanskelig drue å lage gode viner av. Man trenger både gode og varme årganger og god vinmaking, for at ikke vinene skal smake grønt og stilkete - «vegetalt», som det heter i vinterminologien.

Helhetsinntrykket av de røde Loire-vinene var da også meget skuffende. De tørre hvitvinene var noe bedre, og de søte beste. Men, typisk nok, er den aller beste av disse kun tilgjengelig i et antall på 180 flasker.

Bedre viner fra andre steder
Alle vinene ble smakt blindt av Robert Lie. Robert er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere og har sitt daglige virke som vinansvarlig på Bagatelle. Vinene er gitt poeng på 100-poengskalaen, hvor 100 er best. Det er ikke tatt hensyn til pris ved poenggivningen.

På linkene nederst i denne artikkelen finner du smaksnotater for alle vinene som scorer 80 poeng og høyere, men først vil vi gjerne trekke frem noen av de beste kjøpene, og vi begynner med en rød pappvin fra Italia.

Anarkos, vnr 15448, kr 320 (3-liter), 82 poeng.

Fra produsenten Racemi i Puglia i Italia. Dyp rød med smal, fiolett kant. Dufter av bjørnebær og krydder. God fylde med søtlig frukt, middels syre og markerte tanniner. Denne vinen passer til lette og middels kraftige retter av kylling og kjøtt, også fra grillen.

Så en veldig frisk og flott rosa musserende:

Langmann Schilchersekt Hochgrail Brut, vnr 10107, kr 166, 84 poeng.

Fra produsenten Langmann i Weststeiermark i Østerrike. Lys lakserosa med vandig kant. Frisk og fruktig duft av stikkelsbær, solbærblad, rips og plommer. Middels fyldig med rik frukt og meget frisk syre. Fine bobler og lang ettersmak. Dette er en glimrende aperitiff. Du kan også bruke den til grillet hvit fisk, samt salater med sjømat eller kylling.

På linkene nedenfor finner du smaksnotater for alle vinene som scorer 80 poeng og høyere.

Les mer her og få smaksnotater.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere