RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blandet på Wall Street

Sist oppdatert:
Det endte blandet på Wall Street, mens oljeprisen falt tilbake.
Det var en blandet utvikling på de amerikanske børsene tirsdag.

Dow Jones.indeksen var opp 0,2 prosent, mens den brede S&P 500-indeksen var ned 0,2 prosent. Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var ned 0,8 prosent.

Det var løft i aksjer som General Motors som dro opp Dow Jones-indeksen, mens svak guiding fra Texas Instruments dro ned i teknologisektoren. I tillegg til dette var fokuset på oppgangen i rentemarkedet.

Aksjemarkedet liker ikke oppgang i rentemarkedet, på grunn av det da blir mer attraktivt å sette pengene "i banken".

I oljemarkedet var det fortsatt tilbakegang tirsdag. Den amerikanske oljeprisen falt 83 dollar til 61,58 dollar pr. fat. Dette kom opp på 2 prosents fallet mandag. I London falt prisen på nordsjøolje med 1,32 dollar til 61,02 dollar pr. fat.

Freddy i fokus

På grunn av feil har vi ikke kunnet levere børsrapport i løpet av dagen.

Ved avslutningen på Oslo Børs var det klar nedgang. Hovedindeksen falt 0,8 prosent til 370,37 poeng.

Det var igjen fokus på lakseaksjene på børsen. Pan Fish var i støtet, og endte dagen på 5,70 kroner. Dette er en oppgang for John Fredriksen-selskapet på over 20 prosent.

Investorene kastet seg på Pan-aksjen som følge av at de synes at prisen på Marine Harvest er god. I tillegg til dette er det nok en del av utradisjonelle fiskeinvestorer som har har valgt å ri på Fredriksen-bølgen.

Fjord var tilbake 4,8 prosent, etter at investorene kastet seg inn i Pan-caset. Cermaq fikk også føle at fokuset var på Pan Fish, og denne aksjen falt 4,8 prosent.

Ellers var det tungt for de oljerelaterte aksjene på Oslo Børs. Både Statoil og Hydro falt henholdsvis 1,4 prosent og 1 prosent.

Ementor var også høyt på omsetningslisten i dag. Terminkontraktene til Christen Sveeas & Co. ble kalt inn i forbindelse med generalforsamlingsstemmingen i Ementor. Nå er aksjene lånt ut igjen. Ementor endte dagen ned 3,7 prosent, i et ellers tungt teknologimarked. Telenor-aksjen falt 1,4 prosent rett før stengning.

På taperlisten tirsdag var, for uten Fjord og Cermaq, Rocksource og Dynapel.

Nedgang på Oslo Børs

Det var en bred nedgang på Oslo Børs etter åpningen. Hovedindeksen var ned 0,6 prosent etter 20 minutters handel, og det var særlig de oljerelaterte aksjene som dro ned.

Statoil-aksjen var ned 0,6 prosent, mens Hydro falt 1,2 prosent. Oljeselskapet DNO falt 2,2 prosent etter åpningen.

Sistnevnte var ute med en oppdatering av Jaguar-brønnen tirsdag morgen. Dette fikk imidlertid ikke investorene til å juble.

Ementor var også høyt oppe på omsetningslisten etter åpningen. Bakgrunnen for storomsetningen i Ementor er at Christen Sveaas igjen har leid ut sine aksjer. Han kalte disse tilbake igjen i forbindelse med generalforsamlingen til Ementor. På denne måten kunne han stemme for aksjene.

Lakseaksjene var også under press tirsdag morgen. Fjord-aksjen var ned 0,4 prosent. Det kanskje ikke så rart at lakseaksjene presses når det hentes inn utrolige 5,45 milliarder kroner til Pan Fish mandag ettermiddag. Det vitner om at det fortsatt er mye penger i det norske aksjemarkedet.

På vinnerlisten var IGE, som kom med en positiv melding rundt Olserum-feltet. Aksjen var opp 3,9 prosent etter åpningen. Ellers på vinnerlisten var ehandelsselskapet Komplett og mobilteknologiselskapet Captura. Sistnevnte meldte om en mindre kontrakt med ICA Sverige tirsdag morgen.

Mot svak børsstart

Det ligger an til en svak start på Oslo Børs tirsdag. Det er ventet at både IT-aksjene og oljerelaterte aksjer er under press.

I går etter børsstengning på Wall Street var Texas Instruments ute med en en svak nedjustering av sin guiding for neste år. Dermed har både Intel og Texas vært ute med svake signaler i IT-sektoren. Dette vil trolig også trekke ned på Oslo Børs.

Langt viktigere for totalmarkedet er oljesektoren. På Wall Street mandag var det en rekke av de USA-noterte oljeaksjene som falt tilbake. Dette vil trolig trekke ned i Oslo tirsdag.

Oljeprisen var for øvrig flat tirsdag morgen, og et fat nordsjøolje ble handlet til 62 dollar pr. fat.

Tirsdag er det fortsatt fokus på lakseaksjene på Oslo Børs. Tirsdag morgen avholdt Pan Fish sin pressekonferanse, for å redegjøre om Marine Harvest- og Fjord-kjøpet.

Ellers var Norwegian ute med sterke tall for februar.

DNO var ute med en redegjørelse om Jaguar-bønnen, men det får neppe investorene til å hoppe i taket av dette.

IT sendte Asia ned

- Bekymringer for at inntjeningen til teknologiselskaper kan skuffe, vil stoppe investorer i å gjøre store investeringer i slike aksjer, sier Kim Seong Ki i koreanske Chohung Investment Trust Management Co. til Bloomberg.

Ifølge nyhetsbyrået falt den asiatiske samleindeksen Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index med 0,9 prosent til 124,99, noe som er det laveste nivået siden 22. februar. Standard & Poors 500-indeks droppet med 0,7 prosent.

Selskaper som Samsung Electronics, Toyota Electron Ltd. og United Microelectronics Corp bidro til et fall i teknologiaksjer på totalt 1,8 prosent.

I Japan falt Nikkei-indeksen med 0,9 prosent til 15,759.89. Blant selskapene som dro ned indeksen var Softbank Corp., som er i samtaler med Vodafone om å kjøpe deres japanske mobilenhet.

Den sør-kroeanske Kospi-indeksen slanket seg med to prosent, det største fallet i Asia, mens Hang Seng-indeksen i Hong Kong falt med 1,4 prosent. Sett bort fra Malaysia, New Zealand og Singapore, falt aksjemarkedene i hele regionen.

Flere selskaper kom med resultatvarsel som fortalte om dårligere salg i første kvartal, blant dem var Texas Instruments og Intel.

- De negative utsiktene fra Texas Instruments og Intel vil garantert skade teknologi-aksjene på kort sikt, sa Masaki Iso Yasuda Asset Management i Tokyo til Bloomberg, og la til at han nå har lagt sin elsk på bilaksjene.

Verdens største databrikkeselskap, Samsung Electronics ledet an i det asiatiske fallet, med et dropp i aksjekursen på 4,4 prosent, tett fulgt av Tokyo Electron som falt med 3,4 prosent og United Microelectronics falt med 2,5 prosent. Begge selskapene er blant verdens største leverandører av databrikker.

Innen råvaresektoren falt blant annet verdens største gruveselskap, BHP, med 2,1 prosent, mens aksjen til japans nest største kobberverk, Sumitomo Metal, droppet med 2,2 prosent. Kinas største kobber-produsent slanket aksjekursen med tre prosent i går.

Kobber-prisen falt både i London og New York, etter at analytikere spådde fall i prisen.

Også innen oljesektoren var det flere selskaper som fikk aksjekursen barbert, blant annet Australias nest største oljeprodusent, Woodside Petroleum Ltd.

Oljeprisen falt med to prosent til 62,41 dollar i New York, etter at OPEC-ministrene signaliserte ønske om å holde produksjonen på det høyeste nivået på mer enn to år. Etter stengetid i ble oljekontrakter handlet ned til 62,30 dollar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere