*Nettavisen* Nyheter.

Blåser av filmatisk klimakatastrofe

Klimaendringene skaper en flodbølge som tar livet av halve menneskeheten. I Hollywood er dette fullt mulig, men i virkeligheten? Meteorologene er ikke i tvil.

27.05.04 21:29

Klikk på bildet for å forstørre.

Katastrofefilmen «The Day After Tomorrow» har kostet langt over 100 millioner dollar å lage.

Mye av forhåndsblesten har fokusert på filmens storslagne visuelle effekter. Men også det dramatiske temaet, beskrivelsen av en menneskeskapt økologisk katastrofe som på et øyeblikk tar livet av halve verdens befolkning, har skapt debatt.

Ifølge regissøren Roland Emmerich viser de siste årenes stormer, oversvømmelser og hetebølger at dette slett ikke er et filmscenario, men et bilde av fremtidens virkelighet.

Norske meteorologer kunne ikke vært mer uenige i påstanden.

- Klimaendringer som fører til så store flodbølger er usannsynlig. Slike flodbølger er det bare jordskjelv som danner, sier meteorolog Martin Dahl ved Storm Weather Center.

Filmen har fått forskere over hele verden til å diskutere hvorvidt det faktisk er mulig at global oppvarming når et punkt hvor polisen smelter slik at klodens havstrømmer snur og skaper en ny istid.

- I filmen snakker de om superlavtrykk på flere tusen mils omkrets, men i virkeligheten vil dette være fysisk umulig, sier Dahl.

«The Day After Tomorrow» har premiere på norske kinoer fredag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.